Skip to main content

برج نوری 24 متری نصب شده در فرودگاه

برج نوری (برج نور، برج روشنایی)

برج نوری، برج روشنایی یا برج نور – یک سازه فلزی مرتفع، مجهز به پروژکتورهای قدرتمند است. از ارتفاع‌‌ 6 متری تا 9 متری، 12 متری و ارتفاع 70 متری ساخته می‌شود. هدف از تولید این سازه، تامین روشنایی فضاها و محوطه‌های وسیع، از ارتفاع بالا است. اما این برج نوری دقیقا چیست؟ از چه قطعاتی تشکیل شده است؟ نقشه برج با چه ابزارهایی و چگونه طراحی می‌شود؟ انواع آن کدامند و مزایا و معایب نوع دستی و برقی (الکتروموتور) چیست؟ شرایط نصب، ایمنی و نگهداری چگونه است؟ با ما همراه باشید.

برج نوری چیست و چه کاربردهایی دارد؟

یک دکل روشنایی مرتفع است و برای روشنایی محوطه‌های بزرگ مانند پارک‌ها، تفرجگاه‌ها، میادین، خیابان‌ها، پل‌ها، فرودگاه‌ها، استادیوم‌های ورزشی، محوطه بیمارستان‌ها و کارخانه‌ها استفاده می‌شود. علاوه بر تامین روشنایی بسیار مناسب، امنیت محیط مورد استفاده در شب را برای شما فراهم می‌کند. این سازه فلزی بلند قامت، غول صنعت نورپردازی صنعتی را با اسامی دیگری مثل: برج نور،برج روشنایی، دکل روشنایی هم می‌شناسند. در زبان انگلیسی، Light Tower و در برخی منابع High Mast lighting معرفی شده است. تمام این نام‌ها به یک محصول اشاره می‌کنند و در عمل هیچ تفاوتی باهم ندارند.

بسیاری از شهرداری‌های بزرگ دنیا در راستای زیباسازی شهر خود، اقدام به خرید انواع تجهیزات نوری می‌کنند. نکته مهم این است که تجهیزات نورپردازی را در اولویت‌های بالاتری از المان‌های شهری و زیباسازی مدنظر قرار می‌دهند. برای مثال شهرداری میلان در سال 2003 مبلغی در حدود 90 هزار یورو در راستای آماده‌سازی شهر میلان برای استقبال از توریست‌های کریسمس صرف خرید تجهیزات نوری مانند، برج نوری و دکل‌‌های روشنایی نمود (اسپوتنیک – می 2003).

عوامل تاثیرگذار بر قیمت برج نوری

اکثر شرکت‌ها استانداردهای کلی ساخت خود را دارند و به صورت کلی قیمت را اعلام می‌کنند. جهت استعلام حرفه‌ای قیمت برج، باید حتما نقشه دقیق سازه را در اختیار داشته باشید. عمده عوامل تاثیر‌گذار بر روی قیمت حول محور همین نقشه برج و مشخصات فنی می‌گردد و بسیار مهم است. جهت کاهش قیمت تمام شده، حتما از کارشناسان فنی و با تجربه جهت بررسی، مشاوره بگیرید. این امر از هزینه اضافه جلوگیری کرده و محصولی مطابق با نیاز واقعی شما، پتانسیل‌ها و زیرساخت‌های محل نصب شما، در اختیارتان قرار می دهد. عوامل کلی و آیتم‌هایی که در قیمت نهایی تاثیر دارند را، با‌هم بررسی کنیم:

  • ارتفاع برج و نوع فونداسیون، اندازه دهانه پایینی به بالایی.
  • نوع و کیفیت پوشش گالوانیزه با توجه به شرایط آب و هوایی محل نصب.
  • ضخامت و کیفیت ورق، قطر سیم بکسل، تعداد و ابعاد لچکی و دیگر قطعه‌ها.
  • تعداد و نوع و کیفیت پروژکتورها و میزان پرتاب نور.
  • انتخاب ابعاد سبد برج، نوع ثابت یا متحرک، مجهز به هندل و وینچ دستی یا نوع پیشرفته‌تر با موتور الکترونیکی (برقی) و … در قیمت تاثیر گذار است.
دانلود کاتالوگ برج نور + مبلمان شهری

برج نور سبد (هد) متحرک 9 پروژکتوره

18 متری – سبد متحرک با 9 پروژکتور

انواع برج نوری

به‌طور کلی به 3 دسته اصلی تقسیم‌بندی می‌شوند. نیاز کاربری مشخص می‌کند که چه نوعی از محصول را انتخاب کنیم. به عنوان مثال: تایم کاری و اتمام پروژه محل نصب، مثلا کارگاه ساخت و ساز یا پروژه سینمایی یک نیاز موقت است و نمونه سیار انتخاب درست است. این طبقه بندی‌ها هم خودشان شامل دسته‌های فرعی هستند که هر کدام را باهم بررسی می‌کنیم.

  1. سبد (هد) ثابت (در 2 نمونه بدون نردبان – با نردبان).
  2. سبد (هد) متحرک (در 2 نمونه دستی با وینچ و هندل – موتور برقی گیربکسی).
  3. سیار با قابلیت جا به جایی محل نصب به مناطق مختلف.

سبد (هد – تاج) ثابت و متحرک

نمونه‌ای که قابلیت جا‌به‌جایی محل نصب را ندارد، در ایران رایج‌تر بوده و کاربرد بیش‌تری دارد. این نمونه به دو نوع سبد ثابت و سبد متحرک تقسیم می‌شود. سبد ثابت‌ها معمولا در ارتفاع پایین‌تر ساخته شده و در دو نمونه با نردبان و بدون نردبان تولید می‌شوند. جهت عملیات تعمیر و نگهداری، یا از نردبان خود برج که مجهز به حفاظ ایمنی است باید استفاده کرد و یا از بالابر و جرثقیل برای صعود به بالا کمک گرفت. برج سبد ثابت معمولا وسعت نور کمتری دارد و در فضاهای شهری مانند: معابر، محوطه کارگاه، پارکینگ‌های فاقد سقف، ورودی هتل‌ها و … قابل نصب است.

مدل سبد متحرک مدرن‌تر بوده و در دو نوع دستی و برقی (الکتروموتور – موتور برقی) در بازار موجود است. در نوع متحرک، هد برج و فریم پروژکتورها، قابلیت حرکت در محور عمودی به بالا و پایین دارد. این تحرک سبد، در مدل دستی توسط وینچ و هندل دستی، به کمک نیروی انسانی و در مدل برقی به وسیله الکتروموتور و گیربکس انجام می‌شود. برج‌های سبد متحرک در ارتفاع‌های بالا ساخته می‌شوند و از نظر نوردهی، مکان وسیعی را پوشش می‌دهند. از جمله مزایای نمونه سبد متحرک نسبت به ثابت، می‌توانیم به: نصب تعداد بالاتر پروژکتور و تجهیزات روی هد و راحتیه بیشتر در تعمیر و نگهداری اشاره کنیم. در مقاله سیستم بالابر سبد (هد) برج روشنایی با قطعات و انواع بالابر آشنا شوید.

سیار و قابل حمل (Mobile Light Tower)

برج روشنایی سیار همانطور که از نامش پیداست، ویژگی منحصر به‌فردش قابلیت جابه‌جایی آن است. دارای ژنراتور قابل حمل برای تولید برق است و ارتفاع آن از 9 متر تجاوز نمی‌کند. این برج‌ها شدت باد تا 70 کیلومتر بر ساعت را تحمل کرده و معمولاً در محیط‌هایی که به‌صورت اضطراری نیاز به روشنایی است، استفاده می‌شوند. برای مثال پس از وقوع حادثه‌هایی نظیر زلزله، سیل، جهت روشنایی محل حادثه و امدادرسانی به مجروحان، پروژه‌های سینمایی، کارگا‌ه‌های ساخت و ساز موقت، عملیات تعمیر در شب و بسیاری موارد دیگر، از برج سیار استفاده می‎‌شود.

برج نور تلسکوپی و استادیومی

برج نور را، بر اساس نوع سیستم پخش نور، می‌توانیم به دو زیرشاخه جدید تقسیم کنیم. نوع تلسکوپی و استادیومی. نمونه تلسکوپی دارای هد گرد و دایره‌ای شکل است و برای نورافشانی 360 درجه مناسب است. برج تلسکوپی می‌تواند در دو نوع ثابت و متحرک که پیش‌تر به توضیح آن‌ها پرداخته‌ایم تولید شود. موارد استفاده نوع تلسکوپی پارک‌ها، فرودگاه‌ها، میدان‌ها و مراکز شهری و… است. نوع دیگری از برج روشنایی وجود دارد که تفاوت مشهودی در کاربرد دارد. این تفاوت، قابلیت انتشار نور به‌صورت متمرکز است و استادیوم‌ها محل جولان این ابر قدرت نورپردازی است.

همچنین می‌توان در ورزشگاه‌ها، کارخانجات، اسکله‌ها و…نصب و استفاده شود. آیا تماشای مسابقات جذاب فوتبال در شب را بدون برج نوری استادیومی و در تاریکی مطلق می‌توانید تصور کنید؟ این محصول پرقدرت به برگزاری هر چه بهتر مسابقات ورزشی در شب بسیار کمک کرده و به شدت محبوب است.

نقشه برج نوری در دو مدل دستی و برقی

قطعات 2 نوع دستی – برقی

نقشه برج نوری

نقشه برج چیست و شامل چه آیتم‌هایی است؟ اولین مرحله پیش‌‌ از تولید سازه، طراحی نقشه بوده و شامل اندازه‌های دقیق و ریز قطعات، تعداد و انواع امکانات است. نقشه در بیشتر اوقات از سمت کارفرما برای تولید‌کننده و پیمانکار فرستاده می‌شود. نقشه‌هایی که ارسال می‌شود در برخی مواقع دارای نقص‌های فنی زیادی است. یکی از مواردی که به کارفرما هزینه بیهوده‌ای، تحمیل خواهد کرد همین طراحی غیر اصولی است. با همین توضیح مختصر حتما متوجه شده‌اید چقدر دانش فنی یک شرکت متخصص برای شما مفید خواهد بود. در بخش تصاویر می‌توانید نمونه‌های نصب شده را مشاهده فرمایید.

نرم‌ افزارهای نقشه کشی و طراحی

نقشه با چه امکانات و ابزاری طراحی می‌شود؟ اولین نرم‌افزار AutoCad ساخت شرکت آمریکایی اتودسک است. محبوب و پرکاربرد، که جای میز و وسایل نقشه‌کشی را طی سال‌ها قدرت‌نمایی به‌راحتی گرفته است. نقطه قوت اوتوکد، استفاده آسان و گستردگی ابزارهای نقشه کشی به‌صورت آیکون و محیط برنامه نویسی پیشرفته، در محیط کاریست. اتوکد قابلیت طراحی دوبعدی و سه‌بعدی، حرکت 360 درجه نقشه و طراحی آزاد دارد که کار را بسیار آسان می‌کند. به دلیل همین محیط ساده و در عین حال قدرتمند محبوب طراحان است.

نرم افزار بعدی غول طراحی صنعتی، Catia ساخت شرکت فرانسوی داسو سیستم است. کتیا به‌دلیل داشتن محیط بسیار پشرفته زمان طراحی را کاهش می‌دهد و در عوض خروجی بسیار با کیفتی ارائه می‌کند. هر‌آنچه در ذهن خود تصور کنید و ایده‌ای داشته باشید، با این ابر طراح به‌راحتی قابل اجراست. جالب است بدانید اولین نقشه های جت میراژ را هم با کتیا طراحی کرده‌اند. مجموعه مونتاژی و طراحی قالب، طراحی مدل‌های ورقکاری و نقشه کشی و بسیاری موارد دیگر.

دانلود یک نقشه طراحی شده

مشخصات فنی برج‌ نوری ساخت سپهر صنعت آداک

در کارگاه‌های ما مدل‌های رایج بازار، از ارتفاع 6 متری، 9 متری و 12 متری تا 70 متری، با کاربری‌های متنوع تولید می‌شوند. ورق استفاده شده از جنس ST 37 فولاد مبارکه است. بدنه چند وجهی و تمام تجهیزات فلزی، توسط گالوانیزه گرم از داخل و بیرون با پوشش 80 میکرون روی (مقاومت بسیار بالایی در برابر زنگ‌زدگی ایجاد می‌کند) محافظت می‌شوند.

قطعات چند‌وجهی جهت افزایش استحکام هنگام بر‌افراشته شدن، اورلپ شده، درهم فرو رفته و مونتاژ می‌شوند. ایمنی سبد برج ها توسط قفل‌‌های اینترلاک تامین می‌گردد. این آیتم در سال 1390 توسط مهندسین ما طراحی شده و بنا به درخواست مشتری به سازه اضافه خواهد شد. برای دریافت مشاوره فنی و اطلاع از قیمت‌ها با کارشناسان فنی و فروش ما در سپهر صنعت آداک با شماره‌های: 88104805 و 88104806 تماس بگیرید.

جدول مشخصات فنی برج های 12 تا 30 متری

جدول مشخصات فنی از 12 متری تا 30 متری

ما مجموعه‌ای از محصولات قدرتمند و انعطاف‌پذیر تولید کرده‌ایم. تقریبا در هر شرایطی هرچقدر هم پیچیده باشد، مناسب و عملیاتی است. در همه مراحل همراه شما هستیم، از 0 تا 100 فروش، نصب و راه‌اندازی، گارانتی و خدمات پس از فروش.

مشخصات برج نوری 21 و 24 متری

برج‌های 21 و 24 متری، طراحی 12 وجهی دارند. قطعات این سازه‌ها هم، شامل چهار تکه 6 متری است. با 50 تا 100 سانتی‌متر اورلپ (Over Lap) سه مرحله‌ای به هم متصل می‌شوند. بِیس پلِیت و بدنه به ترتیب از ورق ST 37 تولید شرکت فولاد مبارکه با ضخامت 20 میلی‌متر و قطر 60 سانتی‌متر است.قطعات اول، دوم و سوم بدنه از ورق ST 37 با ضخامت 4 میلی‌متر و قطعه چهارم از ورق ST 37 با ضخامت 3 میلی‌متر ساخته شده‌ است.

سبد به‌صورت 12 وجهی، دارای سه غلطک مرکز کننده و با قابلیت نصب حداکثر 24 پروژکتور 400 وات طراحی شده است. سیم بکسل استفاده شده از نوع فولادیِ گالوانیزه با قطر 6 و 8 میلی‌متر ساخته شده است. سیستم بالابر از گیربکس و الکتروموتور با قدرت 750 وات با ظرفیت 800 کیلوگرم . کنتاکتورها و کلیدهای مینیاتوری تابلو برق 21 و 24 متری، ساخت شرکت هیوندای کره هستند. غلطک‌های هادی سیم بکسل، از جنس آلومینیوم است. غلطک راهنمای کابل از جنس پلاستیک فشرده و تمامی قطعات فلزی، دارای گالوانیزه گرم به ضخامت حداقل 70 میکرون هستند. دهانه پایین 520 و دهانه بالا 250 میلی‌متر است.

مشخصات برج نوری 30 متری

بدنه برج 30 متری طراحی 12 وجهی دارد. قطعات این سازه نیز، شامل پنج تکه 6 متری و یک تکه 4.5 متری است. با 70 تا 120 سانتی‌متر اورلپ (Over Lap) پنج مرحله‌ای به هم متصل می‌شوند. بِیس پلِیت و بدنه به ترتیب از ورق ST 37 تولید شرکت فولاد مبارکه با ضخامت 25 میلی‌متر و قطر 100 سانتی‌متر است. قطعات اول و دوم بدنه از ورق ST 37 با ضخامت 5 میلی‌متر و سایر قطعات از ورق ST 37 با ضخامت 4 میلی‌متر ساخته شده‌اند. سبد به صورت 12 وجهی بوده و دارای سه غلطک مرکز کننده سبد، با حداکثر قابلیت نصب 24 پرژکتور 400 وات طراحی شده است.

بارگیری 3 عدد فونداسیون بتنی و انتقال به محل نصب

بارگیری فونداسیون بتنی و انتقال به محل نصب

سیم بکسل استفاده شده از نوع فولادیِ گالوانیزه با قطر 6 و 8 میلی‌متر است. سیستم بالابر از گیربکس و الکترو‌موتور با قدرت 1100 وات با ظرفیت 1000 کیلوگرم. غلطک‌های هادی سیم بکسل از جنس آلومینیوم، غلطک راهنمای کابل از جنس پلاستیک فشرده و تمامی قطعات فلزی، دارای گالوانیزه گرم به ضخامت حداقل 90 میکرون هستند. مجهز به کلاهک باران‌گیر جهت جلوگیری از ورود باران به داخل سازه. دهانه پایین 65 و دهانه بالا 30 سانتی‌متر است. محاسبات سازه‌ای بر‌حسب وزش باد با سرعت 120 کیلومتر بر ساعت می‌باشد. وزن سازه 2400 کیلوگرم است.

امتیاز و برتری‌های برج سپهر صنعت آداک

محصولات در کارگاه‌های سپهر صنعت آداک با تکنولوژی روز دنیا با‌دقت و ابزار پیشرفته در ابعاد بسیار متنوع و با بهترین آلیاژ موجود در بازار کشور، تهیه و تولید می‌شوند. کیفیت و توجه به جزئیات است که نزدیک به 2 دهه ما را از رقبا متمایز کرده است. در‌ این 2 دهه تجربه خود در زمینه تجهیزات روشنایی و سازه‌های فلزی، ما از برندهای برتر بازار انتخاب کرده و در ساخت استفاده می‌کنیم. در نمودار زیر به‌صورت کلی برخی آیتم‌ها را که در بخش مشخصات فنی ذکر شد را، بررسی کرده‌ایم.

کیفیت گالوانیزه گرم جهت پوشش‌دهی قطعات

100%

کیفیت ورق فولاد مبارکه - کیفیت خم

100%

قطعات تابلو برق (شرکت چاینت - هیوندا)

95%

تناسب قدرت گیربکس با وزن سبد (هد)

100%

نصب و راه اندازی - خدمات پس از فروش

100%

مشخصات برج نوری 6 متری، 9 متری، 12 متری

برج 12 متری شامل دو تکه 6 متری است و طراحی 8 وجهی دارد. دارای یک مرحله اورلپ (Over Lap) 50 سانتی متر. بِیس پلِیت از ورق ST 37 با ضخامت 20 میلی‌متر و بدنه با ورق ST 37 با ضخامت 3 میلی‌متر تولید شرکت فولاد مبارکه، ساخته می‌شود. سبد گرد و با قابلیت نصب حداکثر 8 پروژکتور 400 وات طراحی شده است.

آماده سازی تنه برج های روشنایی در کارگاه قبل از رفتن به گالوانیزه

آماده‌سازی تنه‌های برج، قبل از مرحله گالوانیزه گرم

مجهز به سیستم بالابر از گیربکس الکتروموتور با قدرت 750 وات با ظرفیت 800 کیلو گرم. پایه بلت‌ها از میلگرد 22 به تعداد 6 عدد و دهانه پایین 400 و دهانه بالا 200 میلی متر ساخته می‌شود. مجهز به الکتروموتور نیم‌اسب 1400 دور و کلاهک باران‌گیر. غلطک‌های هادی سیم بکسل از جنس آلومینیوم و غلطک راهنمای کابل از جنس پلاستیک فشرده می‌باشد. تمامی قطعات فلزی دارای گالوانیزه گرم به ضخامت حداقل 70 میکرون است. لوازم تابلو برق، از برند چاینت یا هیوندا، ساعت نجومی استفاده شده در تابلو برق، برند شیوا امواج است. دهانه پایین 400 و دهانه بالا 200 میلی متر. محاسبات سازه‌ای بر‌حسب وزش باد با سرعت 120 کیلومتر بر ساعت.

مشخصات برج 15 متری

برج 15 متری، طراحی 12 وجهی دارد. شامل دو تکه 6 متری و یک تکه 4.2 متری است. بدنه با 50 تا 70 سانتی‌متر اورلپ (Over Lap) دو مرحله‌ای به هم متصل می‌شوند. بِیس پلِیت از ورق ST 37 با ضخامت 20 میلی‌متر ساخته می‌شود. سبد به‌صورت متحرک و با قابلیت نصب حداکثر 12 پروژکتور 400 وات طراحی شده است. سیم بکسل استفاده شده از نوع فولادیِ گالوانیزه با قطر 5 و 6 میلی‌متر. سیستم بالابر از گیربکس و الکتروموتور با قدرت 370 وات با ظرفیت 400 کیلوگرم. محاسبات سازه بر‌حسب وزش باد با سرعت 120 کیلومتر بر ساعت. کرپی استفاده شده از نوع فول بادی بوده که نسبت به قطر سیم انتخاب می‌گردد.

تنه های چند وجهی بعد از مرحله گالوانیزه گرم آماده اورلپ

تنه‌های آماده شده بعد از مرحله گالوانیزه گرم

غلطک‌های هادی سیم بکسل از جنس آلومینیوم، غلطک راهنمای کابل از جنس پلاستیک فشرده و تمامی قطعات فلزی، دارای گالوانیزه گرم به ضخامت حداقل 70 میکرون هستند. اضافه کردن کلاهک باران‌گیر جهت جلوگیری از ورود باران به داخل سازه. پایه بولت‌ها از میلگرد 28 به تعداد 6 عدد. کنتاکتورها و کلیدهای مینیاتوری ساخت شرکت هیوندای کره.

مشخصات برج نوری 18 متری

برج 18 متری، طراحی 12 وجهی دارد. قطعات این سازه شامل سه تکه 6 متری و یک تکه 2 متری است که با 50 تا 80 سانتی‌متر اورلپ (Over Lap) یک مرحله‌ای به هم متصل می‌شوند. بِیس پلِیت و بدنه به ترتیب از ورق ST 37 تولید شرکت فولاد مبارکه با ضخامت 10 میلی‌متر و قطر 63 سانتی‌متر. سبد به‌صورت 12 وجهی و با قابلیت نصب حداکثر 24 پروژکتور 400 وات. سیم بکسل استفاده شده از نوع فولادیِ گالوانیزه با قطر 5 و 6 میلی‌متر ساخته شده است.

سیستم بالابر: گیربکس و الکتروموتور با قدرت 750 وات و ظرفیت 800 کیلوگرم. غلطک‌های هادی سیم بکسل از جنس آلومینیوم، غلطک راهنمای کابل از جنس ارتالون و تمامی قطعات فلزی، دارای گالوانیزه گرم به ضخامت حداقل 70 میکرون. مجهز به کلاهک باران‌گیر جهت جلوگیری از ورود باران به داخل برج. سایز دهانه پایین 33 و سایز دهانه بالا 15 سانتی‌متر است.

نصب برج نوری

برای ساخت و نصب مواردی هستند که بررسی دقیق آن‌ها پیش از تولید الزامی است. سرعت باد، ساختار زمین و جنس خاک در محل نصب، وزن برج، قطر پایه و ارتفاع برج، استحکام دکل برج روشنایی در برابر وقایع طبیعی مثل طوفان و زلزله، رعایت استانداردهای بین‌المللی و محاسبه دقیق فونداسیون و چگونگی اجرای آن، از نمونه‌های این موارد هستند. قطعات تنه همانطور که در بخش مشخصات به آن اشاره شد، باید به صورت اورلپ (هم‌پوشانی) بر روی هم مونتاژ شوند. این اورلپ کردن تنه‌ها بر روی یکدیگر باعث بالا رفتن بسیار زیاد استحکام قطعات و استقامت کلی سازه می‌شود. ضخامت ورق در بخش‌های پایینی سازه از قطر بیشتری برخوردار بوده و هر چه به سمت بالای برج برویم از قطر آن کاسته می‌شود.

تنه‌ها از 6-8-10-12-16 وجهی ساخته می‌شود و از پایین به بالا مقدار آن تغییر می‌کند. نکته دیگری که در نصب برج مهم است، انتخاب تعداد پروژکتورها است. معمولا بین 4 تا 30 عدد پروژکتور بسته به نوع برج، قابل نصب است. سپس تابلو برق که شامل کلیه قطعات کنترلی و مدارهای محافظتی است، در محفظه‌ای جداگانه در کنار برج نصب می‌شود. میله برق‌گیر (ضد صاعقه) و چراغ آلارم (خطر) چشمک زن جهت دیده شدن بهتر و همچنین جلوگیری از برخورد اشیاع پرنده نزدیک برج‌های مرتفع، در بخش بالایی سازه نصب می‌شود. در انتها هم، کلاهک باران گیر جهت جلوگیری از نفوذ قطرات آب داخل سازه، به بخش بالایی سبد برج اضافه می‌گردد.

فونداسیون

از مهمترین وظایف فونداسیون انتقال فشار و وزن سازه به زمین است. معمولا 2 نمونه فونداسیون جهت نصب برج روشنایی استفاده می‌شود. نمونه آماده که در کارگاه ساخته شده و نمونه‌ای که در محل نصب بتن‌ریزی می‌شود. عمق و ابعاد فونداسیون بستگی به جنس زمین (سست یا معمولی) محل نصب دارد. فونداسیون در اولین قدم با آرماتور‌بندی شروع شده و در گام دوم نوبت به نصب بولت می‌رسد، تعداد بولت‌ها نسبت به وزن سازه قابل انتخاب است. معمولا برای این‌کار در فونداسیون آماده، نیاز به شابلون جهت قرار‌گیری دقیق آکس به آکس سوراخ‌ها بر روی بیس‌پلیت است. در گام بعد نوبت به لوله‌گذاری درون فونداسیون جهت عبور کابل‌ها می‌رسد. در گام آخر هم قالب‌بندی انجام شده و سپس با بتن‌ریزی مراحل ساخت فونداسیون به پایان می‌رسد.

فونداسیون آماده بیشتر برای انواع نمونه‌هایی که ارتفاع پایین‌تر یا احتمال جابه‌جایی دارند، استفاده می‌شود. برای نصب نمونه‌هایی که ارتفاع بیشتری داشته باشند، عملیات حفر چاله، آرماتوربندی و بتن‌ریزی، بر اساس طراحی و نقشه آغاز خواهد شد.

ایمنی و نگهداری

معمولا برای سرویس پروژکتورها، در برج‌های با ارتفاع بالا نیاز به سبد متحرک است. این‌کار توسط یک موتور الکترونیکی قدرتمند تک گیربکس یا دو گیربکس به‌وسیله سیم بکسل متصل به سبد (هد) برج انجام می‌شود. در نمونه‌هایی که ارتفاع پایین‌تری دارند معمولا از وینچ و گیربکس دستی استفاده می‌شود. در برج های کم ارتفاع، سبد ثابت به همراه نردبان بهترین گزینه است. امنیت تحرک و بالا پایین شدن سبد در صورت پارگی احتمالی سیم بکسل (خیلی نادر است) توسط قفل‌های اینترلاک ساخت مهندسان سپهر صنعت آداک تامین می‌شود.

در مناطقی که رطوبت بالایی دارد از پوشش گالوانیزه گرم جهت جلوگیری از زنگ‌زدگی استفاده می‌کنیم. برخی مواقع در مناطق آب و هوایی خشک هم از پوشش رنگ پلی اورتان استفاده می‌شود. این عمل در مناطق مرطوب سازه را در زمان کوتاهی دچار فرسودگی خواهد کرد و به هیچ عنوان توصیه نمی کنیم. برخی شرکت‌های سازنده با کاهش ایمنی و عمر سازه، باعث کاهش قیمت نهایی خواهند شد اما به چه قیمت؟ جواب این سوال با شما.

عملکرد روشنایی

بسته به نوع لامپی که در تاسیسات شما استفاده می‌شود، ویژگی‌های عملکرد روشنایی شما می‌تواند به‌طور قابل توجهی متفاوت باشد. به‌عنوان مثال، اگر از لامپ‌های متال هالید استفاده می‌کنید، ممکن است نوری سفیدتر مشاهده کنید. اما این نوع لامپ‌ها به سرعت تخریب لومن را تسریع می‌کنند. بدین معنا که خروجی نور لامپ‌ها پس از نصب اولیه به سرعت کاهش می‌یابد و در نتیجه طول عمر کلی میزان لامپ کاهش می‌یابد.

همه ما آن دسته از برج‌های نور بلند را مشاهده کرده‌ایم که، دارای لامپ‌های صورتی هستند و به سختی روشنایی را روی زمین ایجاد می‌کنند. اگر از سدیم با فشار بالا استفاده می‌کنید، ممکن است عمر مفیدتری داشته باشید. زیرا این لامپ‌ها تخریب لومن کمتری نسبت به هالید متال دارند. اما ساختار سوخت آنها یک نور بسیار نارنجی با شاخص رندر رنگ بسیار کم تولید می‌کند. بنابراین اساساً شما از نظر دید بصری با HPS، عمر طولانی‌تری را با نور با کیفیت پایین‌تر مبادله می کنید.

استفاده از نصاب برج نوری حرفه‌ای و باتجربه، نکته بسیار مهم و آخرین بخش تکمیل‌کننده این پازل است. که سهم مهمی در قدم آخر دارد.

مراحل ساخت دکل های چند وجهی

در ویدیو زیر از ابتدایی‌ترین بخش ساخت تنه یا دکل‌های چند‌وجهی (وجوح) که به‌صورت ورق فولادی وارد کارگاه می‌شوند تا مرحله طراحی، برش، خم، تست در برابر فشار و وزش باد، جوش و گالوانیزه گرم و ارسال را خواهید دید. برج روشنایی در عین اینکه یک محصول ساده به نظر می‌آید اما پیچیدگی‌های بسیار زیادی در مراحل ساخت دارد. نتیجه این سخت گیری‌ها و ساخت اصولی در مراحل خط تولید، عمر بالای محصول در طی سالیان طولانی است.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

قطعات تشکیل دهنده

مهمترین قطعات برج نوری در بخش بالایی سازه، بخش سبد (هد یا تاج) که پروژکتور Led روی آن نصب می‌شود و بخش مکانیکی یا الکترونیکی پایین برج قرار دارند. این دو بخش مهم، باعث به حرکت درآمدن هد برج بصورت عمودی به بالا و پایین می‌شود. از دیگر قطعات می‌توان به تنه چند وجهی (پایه-دکل یا وجوح)، صفحه بیس پلیت، میله برق‌گیر، کلاهک باران‌گیر، سیم‌بکسل و کابل فولادی، تابلو‌برق، بالابر دستی (مجهز به وینچ و هندل دستی) یا برقی مجهز به موتور الکترونیکی گیربکسی، بولت و مهره، کورپی، پروژکتور Led و چراغ آلارم اشاره کرد. در تصویر زیر به‌خوبی این بخش‌ها قابل مشاهده است.

قطعات تشکیل دهنده + دو نمونه 8 و 16 پروژکتور

نقشه شماتیک قطعات تشکیل دهنده

تابلو برق (Electrical Enclosure)

محفظه‌ای است که تجهیزات برقی درون آن قرار می‌گیرد. یکی از دلایل استفاده از تابلو‌برق، بالا بردن سطح ایمنی در مواقعی است که بطور مثال اتصال کوتاه در تجهیزات ایجاد می‌شد. همچنین جمع‌کردن کلیه قطعات برق‌دار در این جعبه جهت سهولت استفاده اپراتور از دیگر دلایل مهم است. با یک توضیح ساده در مورد تابلو‌برق باید بگوییم، کاری دقیقا همانند کنتور‌برق استفاده شده در منازل را انجام می‌دهد. تابلو‌برق شامل قطعاتی مانند: کنتاکتور، کلید، بی‌متال، رله، تجهیزات اندازه‌گیری، ترانس جریان، قطعات هادی و بدنه است. همان‌طور که در مشخصات هم به آن اشاره شد، کنتاکتورها و کلیدهای مینیاتوری تابلو‌برق برج روشنایی سپهر صنعت آداک، دارای تاییدیه رسمی، ساخت شرکت چاینت یا شرکت کره‌ای هیوندای هستند. ساعت‌نجومی استفاده شده در تابلو‌برق هم ساخت شرکت شیوا امواج است.

موتور برقی – الکتروموتور (Electric Motor)

الکتروموتور انرژی الکترونیکی را به مکانیکی تبدیل می‌کند. در نمونه‌های AC و DC، با جاروبک و بدون جاروبک، چندفازه (تک‌فاز، دو فاز و سه فاز) در بازار موجود است. استفاده از الکتروموتور در برج‌های با ارتفاع بالای 12 متر و سبد مجهز به پروژکتور بخار سدیم با تعداد بالای 8 عدد ضرروری است. وزن پروژکتورهای بخار سدیم از Led بالاتر است و باعث سنگینی سبد می‌شود. الکتروموتور گیربکسی داخل سازه تعبیه شده و به همین دلیل قطر دهانه پایینی سازه زمان طراحی بزرگتر در نظر گرفته می‌شود. دلیل بالاتر بودن قیمت برج موتوردار علاوه بر اضافه شدن خود موتور به سازه، همین تغییر قطر سایز دهانه پایینی است.

سیم بکسل (Wire Rope)

سیم بکسل یا همان طناب فولادی، اولین بار در سال 1834 میلادی توسط Wilhelm Albert مدیر معدن آلمانی تولید شد. احساس نیاز باعث ساخت طنابی قدرتمند جهت بالابردن اجسام و لوازم کار و انسان شد. سیم بکسل از تابیده شدن چندین سیم مفتول به دور مغزی اصلی و بوجود آمدن یک استرند تشکیل می‌‌شود. برای تولید یک سیم بکسل از نمونه‌های مختلفی از سیم مفتول استفاده می‌شود. شرایط محیطی دلیل انتخاب این تنوع است. روکش‌های ضد‌زنگ و ضد‌رطوبت با روکش گالوانیزه، روکش‌های استیل با مقاومت بالا در برابر زنگ‌زدگی و گرما . نمونه‌های بدون روکش برای استفاده در محیط آب و هوایی خشک و بدون زنگ‌زدگی.

انواع پروژکتور قابل استفاده

پروژکتور Led و بخار سدیم مهمترین قطعه‌ای است که تاثیر مستقیمی در قدرت و وسعت نورپردازی برج روشنایی دارد. متال هالیدها ترکیباتی هستند که هنگام ترکیب عناصر فلز و هالوژن ایجاد می‌شوند. آن‌ها شامل مواردی مانند کلرید سدیم (نمک) و هگزافلوراید اورانیوم (سوخت مورد استفاده در راکتورهای انرژی هسته‌ای) هستند. لامپ‌های متال هالید با عبور جریان الکتریکی از ترکیب جیوه و گاز متال‌هالید نور تولید می‌کنند. عملکرد آن‌ها بسیار شبیه به سایر لامپ‌های تخلیه‌ گاز (به عنوان مثال بخار جیوه) است، تفاوت اصلی در ترکیب گاز است. ورود بخار متال‌هالید به‌طور کلی هم کارایی و هم کیفیت نور را بهبود می بخشد.

Led تکنولوژی به روز شده نسل قدیمی لامپ‌ها است. از کنارهم چیده شدن دیودها ساخته می‌شود، آلودگی نوری را به کل از بین‌برده و مصرف برق را 3 تا 5 برابر پایین می‌آورد. میزان نور تولید شده توسط واحد لومن اندازه‌گیری می‌شود. برای انتخاب پروژکتور می‌توانیم هم از لامپ‌های گازی و هم از لامپ‌های Led استفاده کنیم. پروژکتورهای برج روشنایی چون در محیط بیرون و خارجی به کار گرفته می‌شوند، حتما باید از استانداردهای IP65 و IP66 جهت مقابله با نفوذ رطوبت و گرد و خاک برخوردار باشند. از مزایای استفاده از پروژکتور Led می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • کاهش مصرف انرژی و آمپر کمتر.
  • عدم حساسیت در برابر ضربه و لرزش.
  • عدم حساسیت به نوسانات برق (نمونه گازی دچار خاموشی یا سوختگی می‌شود)
  • سرعت بالای روشن شدن (نمونه گازی حین قطع برق و وصل مجدد، کند است)
  • طول عمر بسیار بالا تقریبا 6 برابر بیشتر و میانگین تا 50000 ساعت.
  • کاهش هزینه‌های تعویض، نگهداری و تعمیرات.
  • کم کردن خیرگی نور و آلودگی نوری.
  • دیده شدن اجسام با رنگ واقعی خود.

میله برق گیر، صاعقه گیر – برق گیر میله‌ای (Lightning Rod)

به وضوح کار برق گیر یا ضد صاعقه مشخص است. زمانی که رعد و برق و صاعقه به سمت زمین برخورد می‌کند، در هر وسیله یا جسمی که خاصیت رسانایی داشته باشد، نفوذ کرده تا راهی به سمت زمین پیدا کرده و تخلیه شود. در برخی موارد می‌تواند به‌صورت کامل باعث نابودی وسیله مورد صاعقه قرار گرفته شود، یا به آتش‌سوزی منجر شود. به همین دلیل برای جلوگیری از این اتفاق از میله‌های برق‌گیر (ضد صاعقه) استفاده می‌کنیم. در واقع میله برق‌گیر سیستم محافظتی ضد جریان الکتریسیته است و سازه را از ضربات ناگهانی صاعقه محافظت می‌کند.

جمع بندی و سخن آخر 📣

اگر بگوییم برج نوری (Light Tower) تاج نوری است بر سر صنعت نورپردازی صنعتی و زیباسازی شهری بیراه نگفته‌ایم. نور‌پردازی یکی از مهم‌ترین اِلمان‌های زیباسازی شهری است. علاوه بر تامین روشنایی جهت رفاه زندگی شهروندی، امنیت شهروندان در شب را هم، فراهم می‌کند. حتی در جاده‌ها و اتوبان‌ها، فرودگاه‌ها، پارکینگ‌ها، پالایشگاه‌ها، کارخانجات، کارگاه‌ها، فضای باز بیمارستان‌ها و مراکز‌درمان، میادین‌شهری، ورزشگاه‌ها و استادیوم‌ها و پروژه‌های سینمایی و معادن و … کاربرد ویژه‌ای دارد. جهت دریافت مشاوره فنی و تخصصی، با کارشناسان فنی و فروش ما تماس بگیرید.

4.6 / 5 - (832 امتیاز)
بیشتر بخوانیم – مطالب پربازدید و محصولات مشابه :
  • برج پرچم تشابه در ساخت در نوع تنه های چند وجهی و گالوانیزه.
  • تلویزیون شهری راهکاری نوین برای تبلیغات مؤثر در قلب شهرها، جایی که پیام شما بیشتر دیده می‌شود و بهتر به خاطر سپرده می‌شود.