پایه چراغ روشنایی – چرا پایه چراغ اهمیت دارد؟ زمانی که به ساختار شهری فکر میکنیم، ساختمانها، خیابانها و اتوبانها، پارکها و فضاهای سبز و… به ذهنمان میرسد؛ اما نباید فراموش کنیم که نور در تک تک اینها مؤثر است. میتوان گفت که نور و نورپردازیِ هر محیط، مثل تزئینات کیک عمل میکند؛ تا تزئینات انجام نشوند، کیک کامل نشده. هیچ کدام از فضاهای شهری هم بدون نورپردازی کامل نیستند. این فقط جنبه بصری قضیه است، کاربرد دیگر و شاید مهمترِ پایه چراغ، امنیتی است که به واسطه آن پدید میآید. شما حاضرید موقع شب (حتی سرِ شب) از یک پارک تاریک عبور کنید؟
پایه چراغ روشنایی، همانطور که تا حدودی از اسمش مشخص است، به سازههای فلزی گفته میشود که به همراه پروژکتور و چراغ، بهعنوان پایههای روشنایی برای تأمین نور معابر شهری و بیرون شهری (اتوبانها، بزرگراهها و…)، فضاهای باز مثل پارکها و بوستانها، مجتمعهای مسکونی و صنعتی و… استفاده میشود. پایه چراغ یا پایه چراغ روشنایی با اسامی دیگری مثل پایههای چراغ خیابانی، پایههای چراغ روشنایی گالوانیزه، پایه روشنایی و پایههای چراغ برق هم شناخته میشود.
در نظر داشته باشید که پایههای چراغ، دائماً در معرض آفتاب مستقیم، باد، بارندگی، نوسان دما و… قرار دارند، پس باید جنس و اتصالات مقاومی داشته باشند. برای اطمینان از استحکام پایههای روشنایی، ستون اصلی پایه روشنایی را بهوسیله بِیس پلِیت و بولت به فونداسیون متصل میکنند؛ سپس با جوش دادن لچکیها به محل اتصال بیس پلیت و ستون پایه روشنایی، این اتصال را تقویت میکنند. پایههای روشنایی میتوانند بسته به کاربریشان، از 2 تا 15 یا حتی در مواردی 18 متر، ارتفاع داشته باشند.
جنس و پوشش پایه چراغ روشنایی
همانطور که قبلاً هم به آن اشاره کردیم، با توجه به اینکه پایههای چراغ، در معرض تمام اتفاقات محیطی و آب و هوایی قرار دارند، باید جنس، پوشش و اتصالات مقاومی داشته باشند. از پوشش گالوانیزه گرم برای ایجاد این استحکام و مقاومت در برابر اکسید شدن یا هر آسیب احتمالی دیگری استفاده میشود. گالوانیزاسیون یکی از مقرون بهصرفهترین روشهای مقاوم کردن فلزات نسبت به آسیبهای خورنده محیط است. پایههای چراغ روشنایی که از جنس فولاد ST 37 (قابل تغییر بر اساس سفارش مشتری) هستند، بهطور کامل با لایهای از روی پوشانده میشوند تا در برابر خوردگی و زنگزدگی مقاوم شوند.
در نهایت برای ایجاد جذابیت بصری و ایجاد تناسب نسبت به کاربری پایه، از رنگ اپوکسی یا رنگ الکترواستاتیک استفاده میشود.
اتصالات پایه چراغ
همانطور که گفتیم، استحکام اتصالات پایههای چراغ از اهمیت ویژهای برخوردار هستند، به همین دلیل پایههای چراغ را در دو مرحله نصب میکنند. مرحله اول اتصال پایه به فونداسیون بهوسیله بِیس پلِیت و بولت، و سپس تحکیم این اتصال توسط جوش دادن لچکی در مرحله دوم. لچکی یک فلز مثلث یا مستطیل شکل است که به تقسیم فشار و افزایش استحکام در اتصلات پایهها کمک میکند. معمولاً از لچکی مثلثی بهدلیل ایجاد مقاومت بیشتر استفاده میشود.
بیس پلیت چیست؟
بیس پلیت یا صفحه زیر ستون، یک صفحه مسطح از جنس فولاد است که در واقع اِلِمان واسط بین ستون و بتن یا فونداسیون است. مقاومت فولاد از بتن بیشتر است، به همین دلیل از بیس پلیت استفاده میشود تا با افزایش سطح تماس، فشار وارده توسط ستون چراغ روشنایی را کاهش دهد و تعدیل کند. اگر از بیس پلیت استفاده نشود، پایه چراغ درون بتن فرو میرود.
بولت چیست؟
بولت یا میله مهار، ابزار اتصال صفحه زیر ستون یا همان بیس پلیت، به فونداسیون است. جنس، قطر، تعداد و آرایش بولتها در تعیین میزان مقاومت آنها دخیل هستند، پس انتخاب نوع بولت برای اتصالات یک روند بسیار دقیق و حیاتی خواهد بود.
انواع پایه چراغ روشنایی
ساخت پایه چراغ در دو نوع اصلی لولهای و چند وجهی انجام میشود. پایههای لولهای، سطح مقطع گرد دارند و پایههای چند وجهی، در اشکال 6، 8 یا 12 وجهی تولید میشوند. طراحی و ساخت پایه چراغ چه لولهای و چه چند وجهی، بر اساس فاکتورهایی مثل سرعت باد، آب و هوا، میزان نور مورد نیاز و… انجام میگیرد. در نهایت تفاوت ظاهری اصلی بین مدلهای متفاوت پایهها در براکت بهچشم میخورد. براکت یا دستک نگه دارنده پروژکتور، در بالای چراغهای روشنایی قرار میگیرند و میتوانند یک طرفه ( برای کنار خیابان یا مسیر) یا دو طرفه (برای وسط بلوار) باشند. نصب هد با اشکال و طولهای متفاوت بر پایهها میسر است. پایههای روشنایی ساده بیشتر برای خیابانها، اتوبانها و جادهها استفاده میشوند.
پایه چراغ پارکی
به چراغهایی که برای تأمین روشنایی پارکها و فضای سبز استفاده میشوند، پایه چراغ پارکی گفته میشود. پایههای چراغ پارکی به دلیل تأثیر زیادی که در زیباسازی فضای شهری و محیط دارند، در مدلها و رنگهای متنوعی ساخته میشوند، نتیجتاً از پایه چراغ پارکی در فضای سبز مجتمعهای مسکونی یا ادارات، زیاد استفاده میشود.
پایه چراغ دکوراتیو
ساخت پایه چراغ روشنایی با مقاصد دکوراتیو هم انجام میشود. پایههای دکوراتیو، نوع دیگری از پایههای روشنایی هستند که جنبه تزئینی در آنها بیشتر مد نظر قرار میگیرد. این پایهها معمولاً ارتفاع زیادی ندارند و برای محیطهایی مثل باغ یا باغچه و فضاهای کوچکتر استفاده میشوند. در ساخت پایههای دکوراتیو از فلزات دیگر مثل آلومینیوم هم استفاده میشود.
کاربرد انواع پایه چراغهای روشنایی
مزیت پایههای چراغ روشنایی نسبت به برجهای نوری در نوع کاربری آنها مشخص میشود. برجهای نوری به دلیل ارتفاع زیادی که دارند، سطح وسیعی را روشن میکنند، اما پایههای روشنایی به دلیل تمرکز بیشتر نور، برای تأمین نور مسیرها و فضاهایی با عرض کم و طول زیاد، مناسبتر هستند. کاربریهای انواع پایههای روشنایی به شرح زیر است:
تأمین نور معابر و خیابانها
تأمین نور جادههای اصلی و فرعی و اتوبانها
تأمین نور پارکها و فضای سبز
تأمین نور ورزشگاهها و فرودگاهها
تأمین نور پارکینگها و مراکز خرید
تأمین نور مجتمعهای مسکونی و صنعتی
انواع دکوراتیو پایهها هم، همانطور که گفته شد در باغها و فضاهای کوچکتر و شخصیتر استفاده بیشتری دارد.
قیمت پایه چراغ روشنایی
قیمت پایه چراغ بر اساس ارتفاع، قطعات جانبی و مشخصات فنی پایههای روشنایی مشخص میشود. مواردی مانند جنس سازه (فولاد، آلومینیوم و…)، نوع رنگ کاری (رنگ اپوکسی یا الکترواستاتیک)، اندازه مقاطع، نوع کاربری، کیفیت گالوانیزه، همه و همه در تعیین قیمت پایه چراغ مؤثر هستند. قیمت پایه روشنایی با توجه به تنوع در انواع پایههای روشنایی متفاوت خواهد بود.
سخن پایانی و نتیجه گیری
پایه چراغ روشنایی در انواع مختلف و با کاربریهای هرچند شبیه، اما متفاوت تولید میشوند. انتخاب متریال و نحوه اتصال بر اساس ارتفاع، وزن، شرایط محیطی و… طی محاسبات دقیق انجام میشود. استفاده از متریال باکیفیت، محاسبات دقیق، طراحیهای خلاقانه، شناخت تقاضا و عرضه آنچه مدعی آن هستیم، همگی از مواردی هستند که در جلب رضایت مشتری مؤثرند. برای کسب اطلاعات بیشتر و کاملتر، با تیم فروش و فنی ما در شرکت مهندسی سپهر صنعت آداک تماس بگیرید.