Skip to main content

کانکس (سرپناه، اتاقک پیش ساخته)

کانکس چیست؟ چه کسی فکرش را می‌کرد روزی بتوان در زمانی کوتاه و با هزینه‌ای کم، سرپناهی همه‌چیزتمام ساخت؟ سرپناهی که نیاز به زمین و فوندانسیون مناسب نداشته باشد و با این حال در برابر زلزله‌های شدید خم به ابرو نیاورد. به علاوه، ظاهری زیبا و شکیل داشته باشد، امکاناتش از خانه‌ا‌ی مجهز کم نیاورد و از همه مهم‌تر، به‌راحتی بتوان آن را جابه‌جا کرد. علم مهندسی و معماری مدت‌ها است این رویا را به واقعیت تبدیل کرده و اسم این سازه‌ی رویایی را کانکس گذاشته است.

کانکس اصطلاحا به سازه‌ای پیش‌ساخته و قابل‌حمل گفته می‌شود که برای سکونت موقت یا دائم استفاده می‌شود. نمونه‌های مختلفی در بازار موجود است که 2 نمونه ثابت و متحرک بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. در زبان انگلیسی به shelter نیز معروف شده است. البته این کلمه به طور کلی به معنای سرپناه است. کلمه‌ی دیگری که در زبان انگلیسی برای این کاربرد وجود دارد Kiosk است که در فارسی هم آن را به کار می‌بریم. جهت آشنایی و بررسی دقیق انواع کانکس با ما همراه باشید.

[lwptoc depth=”1″]

محبوب ترین پست ها

تاریخچه‌ی ساخت

کمی عقب‌تر برویم و ببینیم چه زمانی سروکله‌ی این ایده‌ی جذاب پیدا شده است. حدود سیصد سال پیش بود که مردم برای اولین بار به فکر ساختن خانه‌هایی افتادند که قابلیت جابه‌جایی داشته باشد. اولین بار در ماساچوست آمریکا خانه‌های کوچکی ساخته شد که حداقل یک بار می‌شد آن‌ها را جابه‌جا کرد. سال‌ها گذشت و در قرن نوزده، فصل جدیدی در تاریخ این سازه‌ی جدید ایجاد شد. در آن زمان، مهاجران زیادی از بریتانیا راهی استرالیا می‌شدند و طبیعتا نیاز زیادی به محل سکونت داشتند.

کانکس طرح چوب و فلز ساخته شده در بام لند

 

فرد خوش‌فکری به نام منینگ، این نیاز هم‌وطنان خود را به خوبی درک کرد و فکر جذابی به ذهنش رسید. او کلبه‌ی چوبی پیش‌ساخته‌ای طراحی کرد که قابل‌حمل بود. این سازه‌ی چوبیِ پیش‌ساخته را از بریتانیا به استرالیا می‌فرستادند. تنها کاری که لازم بود در استرالیا انجام شود، این بود که قطعه‌های چوبی پیش‌ساخته را به هم وصل کنند. کلبه‌ی چوبی منینگ بعد از گذشت چند سال چنان محبوب شد که تمام استرالیا را گرفت و راه خود را به بریتانیا و آمریکا هم باز کرد. این‌گونه بود که برای اولین بار، سازه‌ای پیش‌ساخته و قابل‌حمل در قسمت بزرگی از دنیا رایج شد.

ورود کانکس به ایران

مزایا و کاربردهای فراوان این بنای محبوب آن‌قدر جذاب بود که بعد از گذشت مدت کوتاهی، سازه‌های پیش‌ساخته جای خود را در تمام دنیا باز کردند. ایران هم از این قاعده مستثنی نبود. در دهه‌ی چهل شمسی بود که با پیشرفت علم، صنعت و تکنولوژی در ایران، صنعت کانکس‌سازی به صورت رسمی شروع به کار کرد.

مزایای استفاده از کانکس

کانکس مزایای بسیار کاربردی و مهمی دارد. دلیل محبوبیت و رواج استفاده از آن هم همین مزایای فوق‌العاده است. تا این‌جا حتما کمی با این مزایا آشنا شده‌اید. اما اجازه دهید کمی مفصل‌تر فواید این سازه‌ی بسیار جالب و کاربردی را برای‌تان توضیح دهیم.

1

صرفه‌جویی در زمان

یکی از مزایای اصلی و مهم این سازه‌ی پرکاربرد صرفه‌جویی در زمان است. مواقع بسیار زیادی پیش می‌آید که به دلایل مختلف، نیاز فوری به ایجاد سرپناه وجود دارد. در این موارد، نمی‌توان از سازه‌های سنتی استفاده کرد؛ چرا که ساخت‌وساز بناهای سنتی نیازمند صرف زمان بسیار زیادی است. همچنین، ممکن است در پروژه یا کسب‌وکاری، نیاز سریع به بازگشت سرمایه وجود داشته باشد. اگر بخواهیم منتظر ساخته‌شدن یک سازه به روش سنتی باشیم، تا مدت زیادی کار به مرحله‌ی اجرا نخواهد رسید و طبیعتاً سرمایه هم برنمی‌گردد.
کانکس تنها راه چاره برای این مشکل‌ها است. این سازه از قطعات پیش‌ساخته و سبک تشکیل شده است. به همین دلیل، زمان بسیار کمی برای جابه‌جایی و تنها چند ساعت برای اتصال این قطعه‌ها صرف می‌شود و بعد از آن همه چیز آماده است.

2

پایین‌آمدن هزینه‌ها

ساختن و بالاآوردن سازه‌ای سنتی، نیاز به صرف هزینه‌هایی گزاف دارد. استفاده از کانکس، به اندازه‌ی شگفت‌انگیزی این هزینه‌ها را کاهش می‌دهد؛ چرا که دیگر نیازی به خرید مصالح گران‌قیمت، ایجاد فوندانسیون، عملیات بنایی، به‌کارگیری نیروی ساخت‌وساز و… ندارید. بنابراین وقتی می‌توان این‌قدر در هزینه‌ها صرفه‌جویی کرد، دیگر چه نیازی به ساخت‌وساز به روش سنتی وجود دارد؟

3

مقاومت بالا در برابر زلزله

در سازه‌های سنتی، از مصالحی استفاده می‌شود که وزن بسیار بالایی دارند. همین وزن بسیار زیاد سبب می‌شود در هنگام زلزله، احتمال تخریب سازه بالا باشد. به‌علاوه، وزن بالای بنا در سازه‌های سنتی، احتمال خسارت جانی در هنگام زلزله را بسیار بیشتر می‌کند. در ساخت کانکس از قطعات و متریالی استفاده می‌شود که وزن پایینی دارند. به همین دلیل، مقاومت آن در برابر زلزله بسیار بالا است.
همچنین، اگر در هنگام زلزله، تخریبی در آن به وجود بیاید (که احتمال آن ناچیز است) خطری ساکنین آن را تهدید نخواهد کرد؛ زیرا پایین‌بودن وزن قطعات و مصالح به‌کاررفته در آن سبب می‌شود تهدیدی برای ساکنین وجود نداشته باشد. از آن‌جا که کشور ما زلزله‌خیز می‌باشد، این مزیت برای مردم ایران بسیار مهم و کاربردی است.

4

داشتن قابلیت جا به جایی

در زمان‌هایی نه‌چندان دور، جابه‌جا کردن یک سازه به یک رویا می‌مانست. حالا با آمدن کانکس به دنیای معماری و ساخت‌وساز، این رویا به واقعیت تبدیل شده است. یکی از مزایای اصلی و بسیار مهم این سازه‌ی پیش‌ساخته این است که شما می‌توانید به‌راحتی آن را جابه‌جا کنید. ممکن است شما قبلا کانکسی را خریده و در جایی مستقر کرده باشید. حالا کارتان در آن‌جا تمام شده و در جای دیگری نیاز به آن دارید. دیگر نیازی نیست هزینه‌ای پرداخت کنید و سازه جدیدی بخرید.
شما به راحتی و در زمان خیلی کوتاهی می‌توانید همان خرید قبلی را به محل جدید منتقل کنید. با این‌کار، صرفه‌جویی بسیار بالایی در وقت و هزینه خواهید داشت. بگذارید مثال دیگری برای شما بزنیم. ممکن است سازه پیش‌ساخته‌ای که خریده‌اید، محل کسب‌وکار شما باشد، مثل فست‌فود سیار. شما به راحتی می‌توانید مکان کسب‌وکار خود را تغییر دهید و در زمان‌های مختلف، به جایی بروید که مشتری بیشتری سراغ شما بیاید.

5

قابل فروش بودن

صرفه‌جویی در هزینه‌ها تنها به علت قیمت بسیار پایین‌تر در مقایسه با سازه‌های سنتی نیست. استفاده از کانکس از نظر دیگری نیز به‌سود شما خواهد بود. از آن‌جا که این سازه را می‌توان به‌راحتی جابه‌جا کرد، امکان فروش آن نیز وجود دارد. در‌برخی مواقع، بعد از پایان پروژه، شما دیگر نیازی به کانکس خریداری‌شده ندارید. در این هنگام، شما می‌توانید آن را بفروشید و قسمتی از سرمایه‌ی اولیه‌ی خود را برگردانید. تقاضا برای خرید کانکس دست دوم بالا است و شما خیلی راحت می‌توانید آن را بفروشید.

6

قابلیت ترمیم و بازسازی

اگر قسمتی از کانکس، چه قطعات داخلی و چه خارجی، نیاز به تعمیر یا تعویض داشته باشد، بدون هیچ دردسر و صرف هزینه و وقت زیادی می‌توانید این کار را انجام دهید. در حالی که در بناهای سنتی، ترمیم قسمتی از سازه وقت و هزینه‌ی بالایی می‌خواهد. این هم یکی دیگر از دلایلی است که استفاده از این سازه‌ی پرکاربرد را به‌صرفه و سودآور می‌کند.

7

قابل حمل بودن

یکی از مزایای بسیار جالب و جذاب کانکس قابلیت حمل توسط وسایل حمل‌ونقل است. برخی از این سازه‌های پیش‌ساخته با استراکچر خاصی ساخته می‌شوند. به صورتی که می‌توان آن‌ها را به وسایل نقلیه متصل و جابه‌جا کرد.

8

کاهش مصرف انرژی

از آن‌جا که کانکس فضای محدود و کوچکی دارد، عایق‌بندی و درزبندی آن کار آسانی خواهد بود. هم‌چنین، می‌توان از متریالی در ساخت آن استفاده کرد که میزان هدررفت انرژی را به حداقل ممکن برساند. عایق‌بندی هم باعث کاهش مصرف انرژی و صرفه‌جویی در هزینه‌ها و هم سبب طول عمر بیشتر می‌شود. چرا که عایق جلوی ورود رطوبت را نیز می‌گیرد و عمر سازه را افزایش می‌دهد.

مشاوره با کارشناسان ما قبل از خرید

جهت دریافت کاتالوگ، اطلاعات فنی، دریافت قیمت‌ها و ارتباط با کارشناسان ما در دفتر مرکزی، با شماره‌های : 88108581 – 88104805 – 88104806 (021) تماس بگیرید.

انواع کانکس کدامند؟

انواع بسیار مختلفی برای این سازه‌ی پرطرفدار وجود دارد. تا آنجا که بسیاری از نیازهای درون‌شهری و برون‌شهری را به‌خوبی پوشش می‌دهد. در این قسمت می‌خواهیم شما را با تعدادی از پرفروش‌ترین کانکس‌های موجود در بازار آشنا کنیم.

1

کانکس نگهبانی

در این نمونه معمولا از انواع دیگر ابعاد کوچکتری دارد و برای استقرار نگهبانان و مسئولین حراست در ساختمان‌های مسکونی، تجاری، اداری و… استفاده می‌شود. از آن‌جا که نگهبانان نیاز دارند دید کاملی نسبت به اطراف خود داشته باشند و با پنجره‌هایی بزرگ و وسیع می‌سازند. علاوه بر پنجره‌های بزرگ، استفاده از برج نوری در اطراف این سازه نیز دید ساکنان آن را بیش از پیش افزایش خواهد داد.

کانکس نگهبانی فلزی سفید و زرد

2

کانکس تجاری و فروشگاهی

همانطور که قبلا بیان کردیم، یکی از کاربردهای کانکس فروش کالاها و ارائه‌ی خدمات مختلف در سطح شهر می‌باشد. حتما شما هم بارها به این فروشگاه‌های سیار در سطح شهر و حتی بیرون شهر برخورد کرده‌اید. این نوع سازه‌ها با توجه به داشتن ظاهری جذاب و نورپردازی و مجهزبودن به کرکره‌ی برقی، گزینه‌ی بسیار خوبی برای فروش انواع محصولات و ارائه‌ی خدمات گوناگون در نقاط مختلف می‌باشند. از کافه و رستوران گرفته تا فروشگاه کتاب و نشریات و کیوسک ارائه‌ی بلیط برای وسایل نقلیه‌ی عمومی.

کانکس فانتزی فروشگاهی با شیشه دو جداره

3

کانکس خوابگاهی

در بسیاری از شرکت‌ها و مجموعه‌ها، افرادی مشغول به کار هستند که فاصله‌ی خانه تا محل کارشان بسیار زیاد است. به همین دلیل، به فضایی خوابگاهی برای استراحت کارکنان نیاز است. کانکس خوابگاهی دقیقا برای همین نیاز طراحی و ساخته شده است. این سازه قابلیت حمل و جابجایی داشته و در برخی موارد مجهز به سرویس بهداشتی و حمام است.

نمونه کانکس خوابگاهی و چند اتاقه

4

کانکس نمازخانه

مواقع زیادی پیش می‌آید که مسافران در جاده‌های بین شهری به مکان کوچک و ساده‌ای نیاز دارند تا بتوانند نماز بخوانند. کانکس نمازخانه بهترین گزینه برای رفع چنین نیازی است. این نوع از سازه‌های پیش‌ساخته شکلی ساده دارند و معمولا به وضوخانه و سرویس بهداشتی مجهز می‌باشند.

کانکس نماز خانه و قابل حمل با متریال کامپوزیت

5

کانکس ویلایی

این نوع ویلاهای پیش‌ساخته به طرز شگفت‌انگیزی تمام امکانات خانه‌ای مسکونی را در خود جای داده‌اند. امکاناتی مثل سرویس بهداشتی، حمام، چندین اتاق، آشپزخانه و سرویس کامل کابینت. به همین دلیل، کانکس ویلایی در مقایسه با انواع دیگر، سایز بزرگتری دارد. این نوع سازه‌ی جذاب، گزینه‌ی بسیار خوبی برای استفاده در مکان‌های تفریحی و توریستی می‌باشد.

کانکس ویلایی با سقف شیروانی و سفالی

6

کانکس پزشکی

نیاز انسان‌ها به مراقبت‌های پزشکی مکان و زمان نمی‌شناسد. بسیاری از مواقع پیش می‌آید که افرادی نیاز فوری به پزشک دارند، اما بیمارستان یا درمانگاهی در نزدیکی آن‌ها وجود ندارد. صنعت کانکس‌سازی فکر این‌جا را هم کرده است. کانکس پزشکی مدرن‌ترین و مجهزترین نوع از سازه‌های پیش‌ساخته است که نیاز حیاتی بسیاری را به خدمات پزشکی برطرف می‌کند.

کانکس پزشکی دارای اتاقک و سرویس بهداشتی
امکانات بسیار کامل و متنوعی در این سازه‌ها در نظر گرفته شده است؛ سیستم برقی فوق تخصصی، اتاق‌های استرلیزه‌ی وسایل، قفسه‌های مختلف، تهویه‌ی هوا، آشپزخانه، درهای ضدسرقت، حفاظ در پنجره‌ها و سرویس بهداشتی.

7

کانکس فانتزی

اولین چیزی که در این نوع از سازه‌های پیش‌ساخته جلب نظر می‌کند، طراحی بسیار زیبا و فانتزی است. در ساخت این سازه، حتی مصالحی انتخاب می‌شود که شکل و قالب فانتزی دارند؛ برای مثال، نمای بیروی از شیشه‌ی سکوریت استفاده می‌شود. به این ترتیب، کسانی که داخل هستند کاملا می‌توانند فضای بیرون را ببینند و در عین حال خودشان دیده نشوند. یکی دیگر از فاکتورهایی که زیبایی و فانتزی‌بودن این نمونه را بیشتر می‌کند، استفاده از سقف‌های کاذب زیبا است.

فاکتورهای مهم در قیمت کانکس

عوامل زیادی در تعیین قیمت تاثیرگذارند. در این قسمت می‌خواهیم این عوامل را با هم بررسی کنیم.

1- ابعاد و اندازه

مهم‌ترین فاکتور در تعیین قیمت کانکس، ابعاد آن است. به طور کلی، اندازه‌های استانداردی برای ساخت این سازه وجود دارد، مثل سه در شش، سه در دوازده، دوونیم در دوونیم. اما بر حسب نیاز و خواست مشتری، می‌توان ابعاد را سفارشی و شخصی‌سازی کرد.

2- نوع متریال به‌کاررفته

فاکتور مهم بعدی که تعیین‌کننده‌ی قیمت است، نوع متریالی است که برای ساخت به کار برده می‌شود. برای مثال، متریال استفاده‌شده در نمای بیرونی و درونی، کف‌پوش، پنجره‌ها و شیشه‌ی آن‌ می‌تواند متغیر باشد. به تناسب این متریال، قیمت هم متفاوت خواهد بود.

3- قابل حمل بودن

یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در قیمت این است که کانکس قابلیت حمل داشته باشد. برخی از سازه‌ها با استراکچر خاصی ساخته می‌شوند. به صورتی که می‌توان آن‌ها را به وسایل نقلیه متصل و جابه‌جا کرد.

4- جنس و قطعات

برای ساخت کانکس از قطعات مختلف و با جنس‌های متفاوتی می‌توان استفاده کرد. بسته به نوع و جنس این قطعات، قیمت هم تغییر می‌کند. برای مثال، نوع و مدل ساندویچ پانل، ورق‌های گالوانیزه و کامپوزیت نقش بسیار پررنگی در تعیین قیمت خواهد داشت.

ساخت کانکس

شاید در نگاه اول، ساخت کانکس عملیاتی ساده و نه‌چندان پیچیده به نظر برسد. اما این‌طور نیست. ساخت این سازه به عملیاتی کاملاً علمی، دقیق و مهندسی‌شده نیاز دارد. نوع و روش ساخت تا حدی بستگی به این دارد که از چه مصالح و قطعاتی قرار است استفاده شود و این‌که سازه چه کاربردی خواهد داشت. در ادامه‌ی این متن، قطعات و متریالی را توضیح می‌دهیم که در ساخت کانکس استفاده می‌شود.

متریال استفاده شده در کانکس

به طور کلی، بخش عمده‌ از فلز، فولاد گالوانیزه، بتن و فایبرگلاس ساخته می‌شود. البته در برخی موارد، بنابه سفارش و خواست مشتری، چوب هم به این لیست اضافه خواهد شد. فرآیند ساخت این سازه و مصالح به‌کاررفته در آن را می‌توان به دو بخش کلی تقسیم کرد:

1- اسکلت و شاسی (استراکچر)

اسکلت و شاسی یا همان استراکچر از مصالح فلزی ساخته می‌شود، مثل تیرآهن، نبشی، ناودانی، پروفیل. انتخاب سایز این قطعات و فشردگی به‌کاربردن آن‌ها بستگی به نوع کانکس دارد. در جایی که نیاز به مقاومت بالا و تحمل وزن زیادی باشد، اسکلت شاسی نیز محکم‌تر ساخته خواهد شد.

2- پوشش بدنه و سقف

در ساخت بدنه و سقف از مصالحی مثل فلز، فایبرگلاس و ساندویچ پانل استفاده می‌شود. انتخاب هر کدام از این مصالح، بستگی به کاربرد و نوع کانکس و همچنین سفارش و میزان هزینه‌کرد مشتری دارد.

یکی از متریال‌های مدرنی که امروزه برای ساخت بدنه و سقف کانکس به کار می‌رود، ساندویچ پانل است. ساندویچ پانل از لایه‌های متعددی تشکیل شده که یک لایه‌ی آن عایق ضدحرارت است. دو طرف انتهایی این پانل را فولاد گالوانیزه تشکیل می‌دهد. ساندویچ پانل دارای طرح‌های متنوع و دکوراتیو نیز می‌باشد که زیبایی خاصی به کانکس می‌بخشد. به علاوه، به دلیل دارابودن لایه‌ی عایق ضدحرارت، میزان هدررفت انرژی را به کمترین میزان ممکن می‌رساند. عایق‌شدگی توسط ساندویچ پانل اهمیت خیلی زیادی در مناطق بسیار سرد و گرم و یا مرطوب دارد

3- کف کانکس

معمولا کف این سازه از دو نوع سرامیک یا تخته‌ی ضدآب ساخته می‌شود. در هریک از این دو حالت، زیر کار با بتن، سیمان، ماسه و یا ورق‌های گالوانیزه پر می‌شود. کفپوشی که برای این کار استفاده می‌شود، در برابر خوردگی و ساییدگی مقاوم بوده و کیفیت بالایی دارد.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

کاربردهای کانکس چیست؟

این سازه انواع بسیار مختلف و تنوع زیادی در شکل و اندازه و امکانات دارد. به همین دلیل، برای کاربردهای بسیار زیادی می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. برخی از این کاربردها عبارت‌اند از:

1- سکونت‌گاه موقت و دائم

یکی از کاربردهای بسیار مهم کانکس، استفاده به عنوان فضای سکونت موقت است. در بعضی مواقع، نیاز ضروری و سریع به سکونت‌گاه وجود دارد. مثل زمان وقوع زلزله و تخریب خانه‌های شهری. کانکس راه‌حل بسیار سریع و آسانی برای این مشکل است. علاوه بر این، بعضی‌وقت‌ها زمان کافی برای عملیات طولانی ساخت‌وساز به روش سنتی وجود ندارد. همچنین، بعضی افراد نمی‌خواهند درگیر روند طولانی و سخت نظارت بر عملیات عمرانی شوند. در این موارد هم می‌تواند تمام این مشکلات را یک‌تنه حل کند.

کانکس فروشگاهی و غرفه ای طرح چوب

البته می‌تواند به عنوان سکونت‌گاه دائمی نیز استفاده شود و کاربرد آن فقط محدود به شکل موقت نیست. جالب است بدانید که امروزه ویلاهای پیش‌ساخته و مدرن روزبه‌روز رایج‌تر و پرفروش‌تر می‌شوند و جای خود را در سازه‌ها و بناهای شهری باز می‌کنند.

2- کارگاه عمرانی و ساخت‌وساز

در محوطه‌ی پروژه‌های عمرانی، ممکن است شرایط و یا فضای مناسب برای ساخت سازه‌های سنتی وجود نداشته باشد و همچنین نیازی به ایجاد بنایی دائمی نباشد. در این شرایط می‌توان از کانکس به عنوان کارگاه ساخت‌وساز و برخی عملیات عمرانی، انبار کالا و مصالح، محل استراحت نیروها و پرسنل، محل نگه‌داری ماشین‌آلات و… استفاده کرد.

3- ایستگاه پلیس، اورژانس و نیروهای امدادی

نیروهای انتظامی و اورژانس و پزشکی نیاز دارند در معابر درون‌شهری و برون‌شهری ساکن شوند تا به راحتی بتوانند به نقاط مختلف دسترسی داشته باشند. کانکس پیشنهاد بسیار مناسبی برای ایستگاه‌های پلیس و اورژانس است تا در نقاط مختلف شهر و بیرون شهر حضور داشته باشند.

4- فروشگاه‌های سیار

امروزه خیلی از فروشگاه‌ها، از روزنامه‌فروشی و کتاب‌فروشی گرفته تا فست‌فود و سوپرمارکت، به جای صرف هزینه‌ی بالا برای خرید یا اجاره‌ی مغازه، از کانکس‌های زیبا و مدرن استفاده می‌کنند. چنین انتخابی به این کسب‌وکارها اجازه می‌دهد جابه‌جا شوند و در زمان‌ها و شرایط مختلف به جایی نقل مکان کنند که مشتری بیشتری وجود دارد.

5- ایستگاه حراست، نگهبانی و سرایداری

در اغلب ساختمان‌ها، چه مسکونی باشد و چه اداری یا صنعتی، نیاز به مکانی وجود دارد تا مسئولین حراست، نگهبان‌ها و سرایداران مستقر شوند. از آن‌جا که ممکن است در آینده این مکان‌ها جابه‌جا یا حذف شوند، کانکس بهترین گزینه خواهد بود.

6- عابربانک

خدمات بانکی روزبه‌روز در حال گسترده‌ترشدن است. بسیاری از این خدمات، نیازی به بانک کامل با چندین نیرو و پرسنل ندارد و دستگاه‌های ای‌تی‌ام می‌توانند جایگزین آن باشند. تنها کافی است مکان سرپوشیده و کوچکی در معابر شهری در نظر گرفته شود و دستگاه‌ها در آن‌جا نصب شوند. چه چیزی بهتر از کانکس می‌تواند پاسخ‌گوی این نیاز مهم و رایج باشد؟

جابه‌جایی کانکس

مهم‌ترین نکته در جابه‌جایی کانکس، اندازه‌ی آن است. ابعاد و اندازه‌ی این سازه تعیین می‌کند که شما برای جابه‌جایی آن باید از چه وسیله‌ی حمل‌ونقلی استفاده کنید. همچنین، در برخی موارد نیاز است تا برای جابه‌جایی، مجوز بار ترافیکی گرفته شود. طول استاندارد این سازه دوازده متر و عرض استاندارد آن دوونیم متر می‌باشد. اگر عرض سازه پیش‌ساخته موردنظر شما بیش از این مقدار باشد، شما نیاز به اخذ مجوز بار ترافیکی دارید.

نکته‌ی مهم دیگر در جابه‌جایی، وزن است. چرا که در هنگام مستقر شدن و نصب آن، شما نیاز به جرثقیل خواهید داشت. ابتدا باید وزن کانکس را بدانید تا بتوانید جرثقیل متناسب با آن را انتخاب کنید.

قبل از جابه‌جایی کانکس باید به نکاتی توجه کنید تا در هنگام نصب دچار مشکل نشوید. ابتدا باید جاده‌های منتهی به محل موردنظرتان را بررسی کنید. بعد، باید بسنجید که جابه‌جایی از کدام راه بهتر خواهد بود. علاوه بر این، باید از قبل بررسی کنید که محل استقرار شما مزاحم عبور و مرور دیگران نشود یا تاسیسات مهم مثل کنتور گاز و برق و آب را مسدود نکند. همچنین از قبل باید تعیین کنید در یا درهای ورودی کانکس کجا قرار بگیرند که ورود و خروج از آن آسان باشد.

شرایط نگهداری و ایمنی

بعد از خریدن هر کالا و وسیله‌ای، سوال مهمی ذهن شما را مشغول خواهد کرد؛ چطور باید از این وسیله به درستی نگهداری کرد تا طول عمر بیشتری داشته باشد؟ بله، حق دارید. سوال بسیار مهمی است. در این قسمت می‌خواهیم نکاتی بسیار مهم، ولی در عین حال ساده، را به شما آموزش دهیم تا طول عمر کانکس خود را تا حد زیادی افزایش دهید.

1

کانکس خود را متناسب با نیازتان انتخاب کنید

مهم‌ترین چیزی که در بالابردن طول عمر مفید کانکس تاثیر دارد، این است که نوع این سازه را به تناسب نیاز خود انتخاب کنید. برای مثال، اگر می‌خواهید آن را در منطقه‌ای سرد و یا مرطوب مستقر کنید، باید نوعی را انتخاب کنید که از متریال متناسب با این آب‌وهوا ساخته شده باشد. مثلا، استفاده از ساندویچ پانل در ساخت سازه باعث عایق شدن آن می‌شود و هدررفت انرژی را به حداقل می‌رساند. همچنین، از نفوذ رطوبت به داخل جلوگیری می‌کند. بنابراین، اگر کانکسی بدون ویژگی‌های مذکور برای منطقه‌ای سرد و یا مرطوب انتخاب کنید، طبیعتا طول عمر آن پایین خواهد آمد و متحمل هزینه خواهید شد.

نمای داخلی کانکس، کف پارکت و دارای برقکشی
بگذارید مثال دیگری برای شما بزنیم. اگر می‌خواهید برای پروژه‌ای عمرانی کانکسی را انتخاب کنید، باید توجه داشته باشید که متناسب با این نیاز باشد. یعنی باید از مقامت بالایی برخوردار باشد و وزن زیادی را تحمل کند. به علاوه، سیم‌کشی برق در محیط ساخت‌وساز و کارگاهی، تفاوت زیادی با حالت معمولی دارد. در این نوع کانکس، سیم‌کشی‌ برق باید متناسب با مصارف ولتاژ بالا در نظر گرفته شود. اگر به چنین فاکتورهایی دقت نکنید، سازه پیش‌ساخته شما به مرور زمان دچار فرسودگی و خرابی خواهد شد.

2

کانکس را به شکل صحیح جابه‌جا کنید

نکته‌ی مهم دیگر در حفظ و نگهداری، جابه‌جایی اصولی و صحیح است. در این مورد، ابتدا باید وزن کانکس را در نظر گرفت و به تناسب آن، شیوه‌ی صحیح بارگیری، حمل و تخلیه‌ی آن را تعیین کرد. برای مثال، اگر جرثقیل انتخابی شما با وزن سازه تناسب نداشته باشد، باعث آسیب دیدن آن خواهد شد. به علاوه، تریلی حمل‌کننده باید کفی‌دارد باشد تا در حین حمل، آسیبی به بدنه‌محصول وارد نشود.

جابه جایی کانکس توسط جرثقیل
نکته‌ی مهم دیگر در بارگیری و تخلیه وجود دارد. این عملیات بایستی توسط قلاب‌های استانداردی انجام شود که در سقف کانکس تعبیه شده است. در برخی موارد دیده شده است که به‌جای استفاده از جرثقیل و بلندکردن سازه توسط قلاب‌های روی سقف، از لیفتراک استفاده می‌شود. این کار باعث واردشدن آسیب‌های جدی به کانکس خواهد شد. چرا که این سازه‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که از سقف بارگیری شوند.
در هنگام تخلیه باید به‌خوبی دقت شود که محل استقرار، زمینی مسطح داشته باشد. تخلیه و قرارگرفتن بر روی زمینی غیرمسطح، چه در کوتاه‌مدت و چه در بلندمدت، موجب خرابی و فرسودگی کانکس خواهد شد.

3

تعمیر و ترمیم را به تاخیر نیندازید

در بسیاری از وسایل و ماشین‌آلات، مثل اتوموبیل، اگر قسمتی دچار مشکل شود، باید خیلی زود آن مشکل را برطرف کرد. در غیر این صورت، می‌تواند به سایر قسمت‌ها نیز آسیب برساند و آن‌ها را هم دچار مشکل کند. کانکس هم دقیقا از همین مدل پیروی می‌کند. اگر قسمتی از آن دچار مشکل یا خرابی بشود و شما تعمیر یا تعویض آن را به تاخیر بیندازید، قسمت‌های دیگر را نیز در معرض آسیب قرار خواهید داد.

آهن کشی و ساخت اسکلت کانکس

4

استفاده از کابل برق مجزا برای مصارف بالا

سیم‌کشی برقی که به صورت پیش‌فرض در کانکس‌ها وجود دارد، برای مصارف معمولی، خانگی و اداری است. اگر تصمیم دارید از وسایل الکتریکی با توان بالا، مثل هیتر برقی، استفاده کنید حتما از کابل‌های مجزایی استفاده کنید که برای این منظور قرار داده شده است. اگر هم کانکس شما فاقد چنین نوع کابلی است، باز هم به هیچ عنوان از پریزهایی استفاده نکنید که مخصوص مصارف خانگی و اداری هستند. در این حالت، می‌توانید خودتان کابل جدایی تهیه کنید که مناسب این نوع مصرف باشد.

کانکس دست دوم

همان‌طور که قبلا بیان کردیم، یکی از مزیت‌های مهم کانکس این است که بعد از مدتی می‌توان آن را فروخت. به همین دلیل، کانکس‌های دست دوم زیادی در بازار وجود دارند که خریدوفروش می‌شوند. سوال مهمی در اینجا به وجود می‌آید. آیا خرید کانکس دست دوم توجیه اقتصادی دارد و مقرون‌به‌صرفه است؟ اگر شما هم قصد خرید دارید، حتما چنین سوالی برای‌تان پیش آمده است. اجازه بدهید نگاه دقیق‌تری به این مساله داشته باشیم.

خرید کانکس دست دوم شاید در نگاه اول توجیه اقتصادی داشته باشد. اما وقتی دقیق‌تر به آن نگاه کنیم، می‌بینیم که این‌طور نیست و خرید سازه پیش ساخته نو مقرون‌به‌صرفه‌تر خواهد بود. علت‌های مختلفی برای این نتیجه‌گیری وجود دارد. یکی از این علت‌ها این است که اختلاف قیمت کانکس دست دوم و کانکس نو مقدار قابل‌توجهی نیست. علت دیگر این است که برای استفاده از کانکس دست دوم، در هر صورت باید وقت و هزینه‌ای را صرف تعمیر و نوسازی و تعویض برخی از قسمت‌ها کنید.

کانکس دست دوم

اگر استفاده‌کنندگان قبلی کانکس شرایط نگهداری آن را رعایت نکرده باشند یا محیط استقرار قبلی کانکس، محیط نامساعدی بوده باشد، وقت و هزینه‌ی زیادی را باید صرف نوسازی، تعمیر و تعویض برخی از قسمت‌ها کنید. برای مثال، نوسازی و تعمیر سیم‌کشی، سیستم تهویه و عایق‌بندی کانکس وقت و هزینه‌ی بالایی از شما می‌گیرد. بنابراین، خرید کانکس دست دوم به هیچ وجه صرفه‌ی اقتصادی ندارد.

جمع بندی و سخن آخر ?

با خواندن مطالب بالا، حتما شناخت خوبی از کانکس پیدا کرده‌اید. حالا انواع کانکس، کاربردها و مزایای بسیار زیاد آن را می‌شناسید، از اجزای سازنده و متریال استفاده‌شده در آن خبر دارید و شرایط نگهداری و ایمنی سازه پیش‌ساخته را فراگرفته‌اید. با دانستن تمام این موارد، می‌توانید به خوبی محصول مورد نیاز خود را انتخاب و خریداری کنید. البته خواندن این مطالب نمی‌تواند با تجربه‌ی کارشناسان خبره‌ی صنعت ساخت کانکس برابر باشد. پس اگر قصد خریداری دارید، حتما قبل از انتخاب و خرید، با مشاوران و کارشناسان مربوطه مشورت کنید.

کارشناسان ما در واحد فروش شرکت مهندسی سپهر صنعت آداک، آماده‌ی ارائه‌ی مشاوره به شما بوده و سوال‌های شما را با علم و تجربه‌ی بالا پاسخ خواهند داد. به علاوه، اگر شما نیاز داشته باشید، کارشناسان ما به محل موردنظر شما آمده و مستقیما از آن‌جا بازدید خواهند کرد. با انجام این بازدید و با مشورت کارشناسان، به طور بسیار دقیق‌تری می‌توانید کانکس مورد نیاز و مناسب خود را انتخاب کنید. با این کار، هم بهترین انتخاب را خواهید داشت و هم از ایجاد خسارت و ضررهای احتمالی جلوگیری خواهید کرد.

4.5 / 5 - (146 امتیاز)
بیشتر بخوانیم مطالب پربازدید و محصولات مشابه
پاسخ‌گوی سوالات شما هستیم سوال شما توسط کارشناسان سپهر صنعت آداک پاسخ داده می‌شود.
پاسخ به سوالات متداول شما عزیزان
کانکس چیست و در انگلیسی چه نامی دارد؟

کانکس اصطلاحا به سازه‌ای پیش‌ساخته و قابل‌حمل گفته می‌شود که برای سکونت موقت یا دائم استفاده می‌شود. نمونه‌های مختلفی در بازار موجود است که 2 نمونه ثابت و متحرک بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. در زبان انگلیسی به shelter نیز معروف شده است.

تنوع تولید کانکس به چه شکل است؟

انواع بسیار مختلفی برای این سازه‌ی پرطرفدار وجود دارد. تا آنجا که بسیاری از نیازهای درون‌شهری و برون‌شهری را به‌خوبی پوشش می‌دهد:

  1. نگهبانی.
  2. تجاری و فروشگاهی.
  3. خوابگاهی.
  4. نمازخانه.
  5. ویلایی.
  6. پزشکی.
  7. فانتزی.
فاکتورهای مهم در قیمت کانکس چیست؟

عوامل زیادی در تعیین قیمت تاثیرگذارند، از جمله:

1. ابعاد و اندازه.

2. نوع متریال به‌کاررفته.

3. قابل حمل بودن.

4. جنس و قطعات.