تاریخچه و مروری بر led
همه چیز درباره LED – مخفف واژه Light Emitted Diode بوده و به معنای «دیود ساطع کننده» می باشد. در حقیقت led جزو خانواده دیودها هستند. خود دیودها در زیر مجموعه «نیمه هادیها» قرار می گیرند. ویژگی متمایز کننده led ها از سایر نیمه هادیها، این است که با گذرجریان، مقداری انرژی به صورت نور ازآنها ساطع می گردد. تا اواخر دهه گذشته، led ها میتوانستند فقط سه نور آبی، سبز و قرمز را تولید کنند، اما این اواخر led های جدید قادرند نور سفید با هالهای از رنگ آبی را نیز تولید نمایند. محصول تابلو روان Led و استند Led را می توان در دسته نماشیگر های LED نام برد.
کاربردهای Led
از چندین دهه قبل، led ها در صنعت الکترونیک استفاده می شده و برای نمایش خاموش یا روشن بودن نمایشگرها به کار می رفته اند. اما درحال حاضر led ها می توانند نور را در جهات خاصی متمرکز نمایند. از آنجایی که led ها فاقد پرتوهای مادون سرخ و فرابنفش می باشند، برای سلامت چشم و محیط آسیب رسان نیستند.به همین دلیل ابزار مناسبی جهت زیباسازی شهری و عمومی است.
لامپ دی لایت (Day Light)
led های سفید می توانند همه رنگ را تولید کنند و در مقایسه با سایر لامپها و led های قدیمی، از انرژی بسیار کمی برای تولید نور استفاده نمایند. به این دلایل است که استفاده از آنها روز به روز بیشتر شده است. مثلا از لامپهای led برای نشان دادن شمارهها بر روی ساعت های دیجیتالی استفاده می شود. تصاویر را بر روی تلویزیون های پلاسما نشان می دهند. در چراغ های راهنمایی بکار می روند. گفتنی است امروزه در لپ تاپها نیز به کار برده شده و منجر به روشنایی و وضوح بیشتر تصاویر می گردند. در این زمینه، شرکتهای تولید کننده مانیتور نیز فعالیت هایی را آغاز کرده اند.
مزایا و معایب لامپهای Led
طول عمر: طول عمر لامپهای led، اولین و مهم ترین پارامتر است. گفته می شود میانگین طول عمر لامپهای led بین 50 هزار ساعت تا 60 هزار ساعت می باشد.
بازده نوری (lum / watt): شایان ذکر است لامپهای led دارای بازدهای بین 74 تا 120 لومن بر وات (lum / watt) می باشند. این مقدار برای لامپ های رشتهای 10 تا 15 لومن بر وات (lum / watt)، برای لامپهای کم مصرف 45 تا 65 (lum / watt)، برای لامپ های بخار جیوه 35 تا 60 (lum / watt)، برای لامپهای بخار سدیم 60 تا 440 (lum / watt) و برای لامپهای متال هالید 75 تا 85 (lum / watt) گزارش شده است.
Response Time: همه چیز درباره led و لامپهای led می توان گفت، به محض رسیدن به ولتاژ لازم روشن می شوند. لامپ های متال هالید به 5 دقیقه زمان نیاز دارند تا به حداکثر نور خود برسند. این لامپهای led پانزده میلیون بار سریع تر روشن می گردند. مشکلی که برای لامپهای متال هالید ذکر شده این است که اگر این لامپها بیش از 5 دقیقه روشن بمانند و گرم شوند و دیگر بعد از خاموشی، سریعا روشن نخواهند شد. بعد از خاموشی، در حدود 7 تا 8 دقیقه زمان نیاز دارد تا به حداکثر نور خود برسد.
On / off: طول عمر لامپ های led فقط به مدت زمان روشن ماندن لامپ بستگی دارد. پس می توان این لامپها را میلیونها بار روشن و خاموش کرد.
تنظیم شدت نور: با استفاده از تکنولوژی PWM = Pulse Width Modulation، تنظیم نور در لامپ های led به راحتی امکانپذیر است.
تنظیم زاویه تابش: در لامپ های led نور را با کمک لنزهایی می توان در تمامی جهات و با زوایای دلخواه نوری منتشر نمود. ابزار قدرتمند لایت بار -Light bar شدت نور بسیار زیادی ایجاد میکند.
کاهش نور: کلیه لامپها به استثناء led، با گذشت زمان دچار افت شدید شدت نور می شوند. لامپ های led، قابلیت تغذیه هم با جریان AC و هم با جریان DC را داشته و می توانند از منابع انرژی خورشیدی یا باطری نیز بهره ببرند.
نمایشگرهای led
در تولید مانیتور، استفاده از این تکنولوژی بسیار محدود شده است. به این دلیل که لامپ های led نمی توانند نور سفید خالص را تولید نمایند. بنابراین از این نوع لامپها در ساخت تابلوهای تبلیغاتی سطح شهر استفاده می شود . چون مانیتوری وجود ندارد که از لامپهای led در ساخت آنها استفاده شده باشد. ال ای دی (LED)، نوعی تکنولوژی جدید محسوب می شود. از نظر کارایی تفاوت زیادی با تکنولوژی قبلی در مانیتورها ندارد. و به همین دلیل امتیاز مهم آن «برگشت پذیری به چرخه طبیعت» می باشد. شرکت «اپل» به منظور حمایت از محیط زیست، از مواد برگشت پذیر به طبیعت در تولید کالاهای خود بهره میگیرد. به همین منظور از آلومینیوم و تیتانیوم به جای استفاده از پلاستیک در تولید محصولات خود بهره گرفته است. این شرکت تلاش می کند در تولید مانیتور نیز از لامپهای led استفاده نماید.
تفاوت led با لامپهای کم مصرف
همه چیز درباره led – لامپهای led نسبت به لامپهای کم مصرف، برق کمتری مصرف می کنند. گرچه این حالت همیشگی نبوده و به فاکتورهای به کار رفته در هر دو نوع لامپ، بستگی دارد. لامپ 10 وات led نور بیشتری را نسبت به لامپ 10 وات کم مصرف تولید می کند. این اتفاق زمانی خواهد افتاد که فاکتور های تشکیل دهنده هر دو لامپ دارای سطح کیفیت یکسانی باشند. در مورد عمر این لامپها نیز این مطلب صادق است. نکته دیگری که باید مد نظر قرار گیرد، ساختار داخل لوله لامپ های کم مصرف می باشد. در لامپ کم مصرف و در زیر سطح ساطع کننده نور، مقداری جیوه وجود دارد که بسیار سمی است.
در صورتی که تیوب لامپ کم مصرف بشکند، این ماده در محیط پخش شده و می تواند باعث مسمومیت شود. اما این مسمومیت می تواند زمانی رخ دهد که تیوب لامپ شکسته شود. در غیر این صورت خطری وجود نخواهد داشت. در هنگام تمیز کردن زمین پس از شکسته شدن تیوب، نباید از جارو برقی استفاده شود. پس از سوختن یا از کار افتادن لامپ، نباید آن را در سطل معمولی زباله انداخت. دور انداختن این لامپ ها به همراه زباله های معمولی به محیط زیست آسیب می رساند. به احتمال زیاد تیوب این لامپ ها در هنگام انتقال یا تجمیع زباله ها شکسته می شوند. به همین دلیل جیوه داخل آن به محیط بیرون نشت نموده و منجر به آلودگی محیطی می شود.