انواع متدوال تلویزیون
تلویزیون 4k – یکی از متداولترین سرگرمیهای امروزی در سرتاسر جهان، تماشای تلویزیون است. برنامههای مختلفی توسط کشورهای مختلف ساخته میشود تا مردم با تماشای آنها در تلویزیون ساعات خوشی را به همراه دوستان و یا خانوادهیشان سپری کنند. برنامههایی در زمینههای ورزشی، اجتماعی، فیلم و سریال. تلویزیونها در طول سالهای مختلف با پیشرفت تکنولوژی تغییرات بسیار زیادی کردهاند. ضخامت تلویزیونها با ورود نسل جدید، دائماً کاهش مییابد و ظرافتشان چند برابر میشود. کیفیت تصویر هم به واقعیت هر دفعه نزدیکتر میشود. حال میخواهیم در مورد تلویزیونهایی صحبت کنیم که تصاویر 4K نشان میدهند و همچنین تفاوت آنها را با تلویزیونهای کیفیت بالا (HD) بیان کنیم.
تلویزیون 4K، تصویر یا واقعیت؟
پس از تولید تلویزیونهای فوقالعادهی با نمایشگرهای led و 3D تلویزیونهای جدیدی با صغحه نمایشهای نوین وارد بازار گردید. امروزه اکثر برندهای معتبری نظیر الجی و توشیبا تلویزیون 4k را روانهی بازار کردهاند. البته برندهای دیگری همچون پاناسونیک و سامسونگ هم بیکار ننشستهاند و تمام تلاش خود را برای تولید تلویزیونها و صفحهها نمایشهای 4K بهکار بردهاند و این باعث داغتر شدن بازار شده است. وقتی در مورد تلویزیونهای HD با کیفیت 1080p صحبت میکنیم، منظورمان تلویزیونهایی است که رزولوشنی برابر با 1920 در 1080 پیکسل دارند. اما در استاندارد 4k این رزولوشن 4096 در 2160 پیکسل است. به عبارت دیگر رزولوشن تلویزیونهای 4K حدود 4 برابر رزولوشن تلویزیونهای 1080p و دیسکهای بلوری میباشد. در مقایسه با تلویزیونهای قبلی 1440 در 2160 QHD، تلویزیونهای 4K سایز یکسانی دارند و عمقشان 2 برابر QHD ها است. وضوح این فرمت حدود 4000 پیکسل در هر رزولوشن افقی میباشد. جالب است بدانید که در سرویس مشهور یوتیوب، از این فرمت استفاده میشود.
4K از کجا به وجود آمد؟
4K یک وضوح تصویر استاندارد در فیلمبرداری و کارت گرافیک رایانه است. ریشههای اصلی تکنولوژی 4K را باید در صنعت سینما جستوجو کرد. در اواخر دههی 90، جورج لوکاس نوسینده و کارگردان معروف فیلم جنگ ستارگان به این فکر افتاد که فرمتهای جدید دیجیتالی را به جای کیفیتهای معمولی به کار ببرد. پس از انتشار نسخهی HD اپیزود اول مجموعهی جنگ ستارگان با عنوان «تهدید شبح» در سال 199 میلادی، وی تصمیم گرفت تا قسمت دوم را به نام «حملهی کلونها» را در سال 2002 با کیفیت کاملاً دیجیتال 1080p روانهی سینماها کند.
البته باید به این نکته اشاره کرد که کیفیت 1080p برای صفحهنمایشهای بسیار بزرگ سینما کافی نبود و در صورتی که فردی در ردیف اول سینما قصد تماشای فیلم را داشت، ممکن بود تصویر را نرمتر و به صورت شبکه پیکسلی ببیند. به همین جهت، اهالی تکنولوژی و هنر گرد هم آمدند و در مارس سال 2002، سازمانی تحت عنوان« ابتکارات سینما» (DCI) تأسیس شد. هدف این سازمان در همان ابتدا، تلاش برای ایجاد یک استاندارد دیجیتال مناسب تعیین گردید. با کوششهای بیوقفهای که این سازمان همراه چند کمپانی بزرگ فیلمسازی داشت، ابتدا رزولوشن 2K و کمی بعد رزولوشن 4K در سال 2005 میلادی به بازار معرفی شد. فیلمهای دیجیتال 4K میتوانند به رزولوشنهای دیگری تولید، اسکن و یا ذخیره شوند و این موضوع به تصویر مورد نیاز، وابسته است. در حال حاضر تعداد زیادی از دوربینهای فیلمبرداری با رزولوشن 4K کار میکنند که برای مثال میتوان به دوربین RED Epic اشاره نمود. این دوربین با رزولوشن 5120 در 2700 5k کار میکند.
تاریخچه تلویزیون های 4k
نخستین فیلمی که با کیفیت 4K به سینماها آمد، فیلم The Final Cut یا برش نهایی بود که توسط کمپانی فیلمسازی برادران وارنر منتشر شد. این فیلم نسخهی جدیدی از فیلم مشهور Blade Rnner یا تیغرو محسوب میگردید. با این حال سینماهای زیادی قادر به نمایش این فیلم با کیفیت 4k نبودند و فقط چند سینمای خاص این فیلم را روی پرده بردند. بعدهای فیلمهای مختلفی با کیفیت 4K به سینماها آمد اما بدون تردید یکی از مهمترین آنها، پرفروشترین فیلم تاریخ سینمای جهان یعنی «آواتار» به کارگردانی جیمز کامرون (سانزدهی تایتانیک) بود. این فیلم با بهرهگیری از تلویزیونهای 4K شرکت سونی در سینماهای کشورهای مختلف جهان به نمایش درآمد و پول بسیار زیادی را نصیب سازندگانش کرد. در واقع شاید بتوان تلویزیونهای 4K را یک جایگزین شایسته برای تلویزیونهای 3 بعدی دانست.
قیمتهای نجومی تلویزیونهای 4K
شرکت سونی قیمت تلویزیون های 4K خود را کاهش داده است. اما ارزانترین آنها، قیمتش حدود 5 هزار دلار یعنی 65 میلیون تومان است. البته کمپانی Seiki اعلام کرده که به زودی تلویزیونهای Ultra HD با قیمت بسیار کم 1300 دلار را روانهی بازار خواهد نمود. به عبارتی دیگر میتوان نتیجه گرفت که قیمت این تلویزیونها در سالهای آتی هم با کاهش روبهرو خواهد بود. در ادامه به معرفی تلویزیونهای 4K برخی از برندهای مشهور میپردازیم.
تلویزیون وستینگ هاوس
بزرگترین تلویزیون 4K را شرکت وستینگ هاوس تولید کرده است. قیمت این تلویزیون، حدود 300 هزار دلار (3 میلیارد و 900 میلیون تومان) تخمین زده شده است.
تلویزیون سونی
شرکت SONY به همراه شرکت LG مدتی قبل تلویزیونهای 4K با 84 اینچ را به بازار عرضه کردند. البته قیمتشان چیزی در حدود 25 هزار دلار (325 میلیون تومان) بود. با این قیمت بالا، هرکسی نمیتوانست آنها را خریداری کند. شرکت SONY تلاش نموده تا تلویزیونهای 4K در اندازه های 55 و 65 اینچ به بازار عرضه کند. این کاهش سایز در صفحه نمایش منجر به قیمتی کمتر از 7 هزار دلار شده است.
تلویزیون سامسونگ
شرکت سامسونگ یکی از مشهورترین و معتبرترین کمپانیهای سازندهی وسایل الکترونیکی است. سامسونگ تلویزیون 85 اینچی Ultra HD رو تولید و به بازار عرضه کرد. تنها با یک اینچ تفاوت عنوان سازندهی بزرگترین تلویزیون جهان را از آن خود نماید. البته با توجه به قیمت تعیین شده برای این تلویزیون، میتوان لقب گرانترین تلویزیون جهان را هم به آن داد. قرار بر این است که نخستین سری این تلویزیونهای غول آسا پیش فروش شوند. با قیمت 40 میلیون وون یعنی 37877 دلار یا به عبارتی بهتر 492 میلیون تومان پیش فروش شوند. قطر این تلویزیونهای استثنایی 214 سانتیمتر میباشد و در آن از بلندگوهای 2.2 کاناله استفاده شده است. از دیگر امکانات ویژه ی این تلویزیون میتوان به CPU 4 هستهای و پنل السیدی Precision Black Pro اشاره نمود.
تلویزیون سِیکی
شرکت سِکی قیمت تلویزیون 4K، با 54 اینچ خود را حدود 1300 دلار تعیین کرده است. این قیمت نسبت به برندهای قبلی، قیمت مناسبتری دارد. البته این کمپانی چندان مشهور نیست و نمیتوان قضاوت منصفانهای در مورد تصاویر آن داشت. قیمت این تلویزیون نشان میدهد که، شرایط برای ساخت نمایشگرهای 4K با قیمت پایینتر فراهم گردیده است. لذا به زودی شاهد محصولات مشابه از تولیدکنندگان شاخص بازر خواهیم بود.