Skip to main content

تلویزیون OLED چیست؟

توسط 1 دسامبر, 2018آگوست 11th, 2021صفحه نمایش تبلیغاتی Led9 دقیقه - زمان مطالعه

ارزیابی تلویزیون oled

تلویزیون oled – احتمالاً در تبلیغ‌های تلویزیونی و یا در جاهای دیگر نام تلویزیون oled به گوشتان خورده است. oled مخفف Organic Light Emitting Diodes می‌باشد و مهم‌ترین تکنولوژی ساخت تلویزیون در سال‌های اخیر به شمار می‌آید. در این مقاله قدص داریم به معرفی این تکنولوژی و مقایسه‌ی آن با lcd و led بپردازیم.

 

تلویزیون‌های oled، تصویر یا واقعیت؟

برای تولید یک تصویر در تلویزیون به نورهای قرمز، سبز و آبی نیاز است. طریقه‌ی کار تلویزیون oled بدین صورت می‌باشد که آن‌ها با عبور جریان الکتریسیته از موادی که این تصویرها را به وجود می‌آورد، کار می‌کنند. هیچکدام از تکنولوژی‌های تلویزیون اعم از پلاسما، led و lcd نور را به طور مستقیم ایجاد نمی‌نمایند. تلویزیون‌های پلاسما از طریق نور ماورای بنفش تولید شده به وسیله‌ی بسته‌های گازی که فسفرهای رنگی قرمز، آبی و سبز را تحریک می‌کند، تصویر را بر روی صفحه‎‌ی نمایش می‌اندازد. تلویزیون‌های lcd هم از فیلتر رنگ و مایع کریستالی بر روی نور پس زمینه برای تولید تصویر استفاده می‌کنند. اما مهم‌ترین مزیت تلویزیون‌های oled در مقایسه با تلویزیون‌های دیگر، ساتع نمودن هر پیکسل به طور مستقیم می‌باشد. درحالی که در صفحه‌نمایش‌های lcd نور پس‌زمینه به وسیله‌ی لامپ‎‌های led یا فلوئورسنت تأمین می‌گردد.

 

 

به طور کلی تلویزیون‌ oled بسیار سبک‌تر، نازک‌تر و مناسب‌تر از تلویزیون‌های تکنولوژی‌های دیگر است و کارایی خیلی بیشتری هم نسبت به آن‌ها دارند. یکی از ویژگی‌های جذاب و بی‌نظیر تلویزیون‌های oled این است که هر پیکسل با خاموش شدن می‌تواند مشکی مطلق را ایجاد نماید که رزولوشن فوق‌العاده‌ای را برای تصویر به وجود می‌آورد. دلیل این موضوع را می‌توان این‌چنین تشریح کرد که هر پیکسل به طور کاملاً مستقل هدایت شده و به آسانی می‌تواند خاموش گردد. اما این ویژگی کاملاً منحصر به تلویزیون‌های oled است. به عنوان مثال در تلویزیون‌های lcd پیکسل‌ها به صورت حوزه‌ای کنترل می‌شوند و نور هریک از آن‌ها را به صورت مجزا نمی‌توان کنترل کرد.

 

 

چند ویژگی دیگر تلویزیون‌های oled

در ادامه به تشریح چند ویژگی مهم دیگر این تلویزیون‌های زیبا و شگفت‌انگیز می‌پردازیم:

  • در این تلویزیون‌های هیچ نیازی به نور پس‌زمینه وجود ندارد و به همین جهت ضخامت پنل یا همان صفحه‌نمایش می‌تواند بسیار کم و در حد 4 تا 7 میلی‌متر باشد. این تلویزیون‌ها وزن بسیار کمی هم دارند و انتقال آن‌ها کار راحتی است.
  • علاقه‌مندان به بازی و فیلم‌های سینمایی هیجان‌انگیز از طرفداران پروپاقرص تلویزیون‌های oled به شمار می‌آیند. لذت تماشای فیلم‌های سینمایی با جلوه‌های ویژه‌ی منحصر به فرد مانند ارباب حلقه‌ها، هابیت، هری‌پاتر، مأموریت غیرممکن، کتاب جنگل، سریع و خشن، انتقام جویان، ظهور سیاره‌ی میمون‌ها و انیمیشن‌هایی نظیر پاندای کونگ‌فوکار، داستان اسباب‌بازی، چگونگی تربیت اژدها و … و همچنین بازی کردن بازی‌ها اکشن مانند Call of duty، کانتر، رزیدنت اویل، جی‌تی آ و … در این تلویزیون‌ها را نمی‌توان با کلمات توصیف کرد. دلیل این موضوع، پاسخ‌دهی سریع‌تر نمایشگرهای oled در مقایسه با تلویزیون‌های دیگر است. گاهی اوقات زمان این پاسخ‌دهی حتی به 1000 برابر تلویزیون‎‌‌های lcd و led بازرا می‌رسد. این زمان کم پاسخ‌دهی موجب می‌گردد تا مشکلاتی همچون تیره و مات شدن صحنه در تصاویر سریع به وجود نیاید.
  • تلویزیون‌های oledبه علت کنترل بسیار مناسبی که بر روی هر پیکسل دارند، باعث به وجود آمدن کنتراست فوق‌العاده‌ای به وجود آید. رنگ مشکی در این تلویزیون‌ها بسیار عمیق و رنگ سفید هم در بسیار مناسبی دیده می‌شود. این تلویزیون‌ها ، امکان دید وسیع از هر زاویه‌ای را دارند.
  • مصرف برق تلویزیون‌های oled نسبت به lcd حدود 20 درصد کمتر است.
  • رزولوشن تصویر نسبت به سایر تکنولوژی‌ها در تکنولوژی oledبسیار بالا است.

 

بین تلویزیون‌های oled و led کدام را انتخاب کنیم؟

قبل از هر بحثی باید به این نکته اشاره کنیم تلویزیون‌های led موجود در بازار با نام کامل led lcd در حقیقت led نیستند. این تلویزیون‌ها lcd هایی می‌باشند که برای نور پس‌‌زمینه‌ی خود از led بهره می‌گیرند. البته این تلویزیون‌ها مصرف انرژی بسیار کمتری نسبت به تلویزیون‌های پلاسما و lcd دارند و اما در هر حال از هیچ لحاظی نمی‌توان آن‌ها را با تلویزیون‌های oled مقایسه کرد. در تلویزیون‌ oled از موادی بهره می‌گیرند که از کربن ارگانیک ساخته شده‌اند. این مواد با عبور جریان، نرو تولید می‌نمایند. برای تفهمیم بهتر این مطلب باید آن را به این شکل بیان کنیم که ledها همچون لاچون لامپ‌های کوچکی در کنار هم قرار می‌گیرند اما oled ها سطوحی هستند که نور را ساتع می‌کنند.

آیا تلویزیون led واقعی هم در بازار وجود دارد؟

تنها یک تلویزیون led واقعی در بازار وجود دارد که مدل نمونه Crystal led سونی است و حدود 2 سال قبل برای اولین بار معرفی شد. در این تلویزیون‌، خود led ها تصویر را به وجود می‌آورند و صرفاً نقش نور پس‌زمینه را ندارند. بنابریان فناوری به کار رفته در این تلویزیون شباهت بسیار زیادی به تکنولوژی تلویزیون‌ oled دارد. البته این نمونه‌ هنوز در مرحله‌ی آزمون قرار دارد و احتمالاً در سال‌های آتی به تولید انبوه خواهد رسید.

 

 

انواع تکنولوژی‌های تلویزیون‌های oled

تکنولوژی فعلی oled موجود در بازار به دو دسته تقسیم می‌گردد:

  • RGB oled: در این نوع مشابه دیگر تلویزیون‌ها، هرکدام از پیکسل‌ها دارای ساب‌ پیکسل‌های سبز، قرمز و آبی هستند.
  • White oled: این تکنولوژی کمی پیچیده‌تر می‌باشد که در آن عناصر رنگ‌های قرمز، سبز و آبی به یکدیگر ترکیب شده‌اند. زمانی که جریان از آن‌ها عبور می‌کند، این عناصر نور سفید را به وجود می‌آورند. این نور سفید از یک فیلتر رنگی عبور کرده تا عناصر پیکسل قرمز، سبز و آبی تولید گردند.

در نگاه اول شاید تکنولوژی White oled کمی عجیب و غریب به نظر بیاید. زیرا لزومی ندارد وقتی سه رنگ، با ترکیب با هم نور سفید می‌سازند دوباره بخواهد از فیلتر رنگ عبور کند و رنگ خاصی را به وجود آورد.

 

مزایای تکنولوژی White oled

  • نور سفید تولیدی در آن از پایداری بیشتری برخوردار بوده و تغییر رنگ در آن کمتر رخ می‌دهد.
  • هزینه‌ی تولید در این روش نسبت به روش دیگر کمتر می‌باشد.
  • تولید پنل‌های با سایزهای متفاوت درز این روش راحت‌تر می‌باشد.

 

 

مقایسه oled با AMoled

در بسیاری از گوشی‌های هوشمند و تعدای از دستگاه‌های همراه کوچک عموماً از اصطلاخ AMoled به جای oled بهره می‌گیرند. در این اصطلاح AM، مخفف Active Matrix می‌باشد که منظور از آن، روش آدرس‌دهی صفحه‌نمایش است. روش مذکور صرفاً یک روش از چگونگی به‌کارگیری نمایشگرهای oled بوده و از مزایای آن می‌توان به اجرای بهتر تصویر متحرک مانند و آدرس‌دهی مستقل توسط هر پیکسل اشاره کرد.

البته این تقسیم‌بندی مخصوص oledها نیست. در گذشته تلویزیون‌های lcd به 2 دسته‌ی TFT و Active-Matrix تقسیم‌بندی می‌گردید. تقریباً اکثر lcdهایی که شما امروزه با آن‌ها برخورد دارید شامل پنل‌های گوشی، تبلت‌ها، تلویزیون‌ها و … از نوع Active Matrix هستند. همین ایده، امروزه در مورد oled ها هم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

پخش تصاویر سه بعدی در نمایشگرهای oled

هر دو نوع فناروی سه بعدی یعنی Active و Passive در تلویزیون‌های oled قابل اجرا می‌باشند. شرکت ال جی در تلویزیون‌های خود از تکنولوژی سه‌بعدی Passive استفاده می‌کند.

 

معرفی برخی شرکت‌های تولیدکننده‌ی تلویزیون‌های oled

شرکت‌های مشهور کره‌ای ال‌جی و سامسونگ در سال 2012 میلادی از تلویزیون‌های oled خود رونمایی کردند. البته تنها شرکتی که تولید گسترده‌ی نمایشگرهای تلویزیون oled را در اندازه‌های بزرگ شروع کرده، شرکت LG است. شرکت معروف سامسونگ علی‌رغم اینکه یکی از تولیدکنندگان مطرح oled ها به شمار می‌آید، اما تولید این پنل‌ها را صرفاً در سایز موبایل ئ تبلت‌ها پی گرفته است. این شرکت اخیراً تمرکز خود را برروی SUHD ها گذاشته که نوعی lcd محسوب می‌شوند.

 

 

در ادامه به معرفی تعدای تلویزیون oled از این برندها می‌پردازیم:

 

تلویزیون oled ال جی 55B6

این تلویزیون در سال 2016 میلادی ساخته شده و صفحه‌نمایش آن، led با کیفیت 4K (تلویزیون 4k ) است. 2 اسپیکر با خروجی صوتی 40 وات و کیفیت صوتی Harman/Kardon Sound و oled Surround در آن وجود دارد. همچنین این تلویزیون دارای 4 درگاه HDMI، 3 درگاه USB و ورودی‌های کامپوننت، کامپوزیت، LAN و اپتیکال می‌باشد. برخی دیگر از ویژگی‌های این تلویزیون عبارتند از:

قابلیت بلوتوث، تله‌تکست، پنل IPS، خروجی هدفون، اتصال وای‌فای، اتصال به موبایل، مرورگر وب برای جست‌وجو، سیستم عامل WEBOS3 برای استفاده‌ی راحت‌تر، Widi برای اتصال تلویزیون به کامپیوتر و قابلیت HDR.

 

 

تلویزیون oled ال‌جی EG910

این تصویر دارای پنل led با کیفیت تصویر Full HD است. در این تلویزیون 2 عدد اسپیکر با خروجی صوتی وات و کیفیت صوتی Ultra Surround و Clear Voice وجود دارد. این تلویزیون هم دارای 3 درگاه HDMI، 2 درگاه USB و ورودی‌های کامپوننت، کامپوزیت، LAN و اپتیکال است. سایر خصوصیات این تلویزیون بدین شرح می‌باشند: قابلیت سه بعدی، اتصال به موبایل، مرورگر وب، وای‌فای، Real Cinema 24p و Simultaneous AudioDVBT2/C/S2.

 

 

تلویزیون سونی A1

تلویزیون سونی 55A1 محصول سال 2017 شرکت ژاپنی سونی می‌باشد. این تلویزیون دارای نمایشگر led با کیفیت تصویر 4K است. 2 عدد اسپیکر با خروجی صوتی 50 وات و کیفیت صوتی Dolby Digital Plus- Clear AUDIO و S-Force Front Surround در این تلویزیون وجود دارد. همچنین این تلویزیون دارای 4 درگاه HDMI، 2 درگاه USB و ورودی‌های کامپوزیت، ، اپتیکال، Ethernet و RT است. برخی دیگر از ویژگی‌های این تلویزیون عبارتند از:

قابلیت بلوتوث، تله‌تکست، حس‌گر روشنایی، اتصال بی‌سیم وای‌فای، کنتراست فوق‌العاده برای نمایش تصاویر طبیعی، مرورگر وب برای جست‌وجئ، سیستم عامل اندروید برای کارایی بهتر و قابلیت HDR.

 

 

جمع‌بندی

با توجه به مطالب مذکور، طبیعتاً کیفیت تصویر تلویزیون‌ oled در مقایسه با دیگر تکنولوژی‌های بهتر است، اما قیمت این تلویزیون‌ها بسیار زیاد می‌باشد. لذا اگر قیمت برایتان مهم نیست می‌تواندی از تماشای تصاویر در تلویزیون‌ oled لذت ببرید.

 

محصولات مرتبط با این گروه:

# تلویزیون شهری , تابلو روان, پروژکتور led

4 / 5 - (34 امتیاز)