هویت و تأثیر آن بر طراحی مبلمان شهری
در تعریف هویت با مثالی می توان ستون های هویت را چنین تعریف کرد: توجه به شخصیت فردی هر محیط و پرهیز از یکنواختی و مشابهت در محیط های شهری.
در تعریف “جیکوبز” هویت محیط در ارتباط با فعالیت ها و زندگی در فضاها وعرصه های عمومی تعریف میشود. “راپاپورت” هویت را خصوصیتی از محیط تعریف میکند که در شرایط مختلف تغییر نمیکند و یا خصوصیتی که موجبات قابلیت تمیز وتشخیص عنصری را از عناصر دیگر فراهم میآورد. تعریف “الکساندر” از هویت محیط این است: هویت محیط حاصل ارتباط طبیعی و منطقی فرد با محیط است.
این ارتباط و احساس تعلق خاطر بوجود نخواهد آمد مگر آنکه فرد قادر به شناخت عمیق محیط و درک تمایز آن از محیط های دیگر باشد. به عقیده “پروشانسکی” هویت محیط زیر ساختی از هویت شخص است. از شناختهای ذهنی فرد از دنیای کالبدی که در آن زندگی میکند تشکیل می شود. از نظر “لالی” هویت فرد در ربط و نسبیت با محیط بدست می آید. از تعریف این بزرگان، هویت را می توان اینگونه تعریف کرد. حسها و تعلق خاطرهایی که فرد از محیط اطراف خود دارد و کیفیتها و توقعات متفاوتی را در ذهن بوجود میآورد که دست آوردی همچون خاطرات را دارد و نقش مؤثری را در طراحی مبلمان شهری ایفا می کند. چراکه این هویت است که طراحی هر یک از المانهای شهری را منحصر به فرد کرده و به آن کالبد معنا را میبخشد.
هویت و ساختار
همانطور که از نظر کوین لینچ (برنامه ریز و معمار آمریکایی) هویت و ساختار، تظاهر عینی معنی هستند و در کنار آنها سازگاری، خوانایی و شفافیت، کیفیت هایی می باشند که برقراری پیوند میان فرم شهر و سایر ابعاد زندگی را ممکن می سازد. در واقع این هویت است که از طراحی مبلمان و المان شهری رمز گشایی می کند و آنها را برای درک و خوانایی بهتر قابل پذیرش می کند. بیان این مطلب خالی از لطف نیست که بدانیم همین خاطرات جمعی و فردی ناشی از هویتی، که در طراحی مناسب المان ها و مبلمان شهری ایجاد می شود به نسل های بعد منتقل شده و در واقع کمک شایانی به حفظ هویت شهروندان، که خود نقش بسزایی در حفظ هویت شهری ما نیز دارد، می کند. در این مورد خواندن مقاله فضای سبز و نقش آن در زیباسازی شهری نیز خالی از لطف نیست.
همخوانی طراحی مبلمان شهری با هویت شهروندان و محیط های شهری از اهمیت خاصی برخوردار است، چراکه همین همخوانی هاست که ارتباط بین طرح و محیط را برقرار می سازد و همین باعث سیما و منظر شهری مطلوبی از دید ناظر می شود در طراحی مبلمان شهری باید به عاملی مهم چون خوانایی و سازگاری با محیط نیز توجه زیادی کرد چرا که خوانایی در طراحی مبلمان و المان های شهری احساس امنیت شهروندان را بالا می برد و حالت ابهام را از آنها دور می سازد و به شناخت بهتر محیط و تصویر ذهنی از آن کمک بسزایی می کند و توجه به این عوامل، منظر شهری را نیز، تحت تأثیر خود قرار می دهد. فراموش نکنید که هویت مبلمان شهری تاثیر غیر قابل انکاری بر تمامی ویژگی های بصری اطراف شما دارد.
نظر تاملینسون
بر طبق گفته تاملینسون هویت فرهنگی به عنوان نتیجه سال ها و قرن ها زندگی اجتماعی و تعامل حیطه های جغرافیایی است، به این منظور که این حیطه های جغرافیایی تشکیل شده از پیوستگی طبیعی با گذشته اش، در واقع یک نتیجه فرهنگی ار میراث ها و آثار دست نخورده که به مردم تعلق دارند.
طراحی شهری , مبلمان شهری به عنوان محوری ضروری برای سیاست های طراحی در نسل جدید اسناد توسعه نواحی، منطقه ها، شهرها و روستاها وارد شده است و مفهومی ورای اصلاح و زیباسازی ظاهر خارجی فضای بین بناها را دارد و از مفاهیمی صرفا آرایشی و زیبایی شناسانه ی گذشته و وارد تمامی جنبه ای زندگی انسانی در محیط خارجی انسان گشته است که شامل نیازهایی چون هویت، حس تعلق، ایمنی و امنیت، خلاقیت، ارزش نفس و زندگی در محیط های سالم و پایدار می باشد. طراحی شهری در تمام مراحل و زمینه های طرح های توسعه در هر سطح و مقیاس عمل که باشد موظف به تأمین این نیازها و متولی تحقق کیفیت ها است.
محصولات برتر سپهر صنعت آداک:
# تلویزیون شهری , پروژکتور led , برج نوری , برج پرچم , مجموعه بازی کودکان , مخزن زباله , ست ورزشی